Akkerbouw

Nieuws 437 x bekeken

Proef Pommak prijsinformatie verlengd

Kruishoutem – De proeffase van het begin april gestarte Belgische prijsinformatiesysteem voor verwerkingsaardappelen Pommak, is op 31 augustus weliswaar officieel verstreken, voorlopig gaat men er in België nog op dezelfde wijze mee door.

Evaluatie en besluitvorming over definitieve voortzetting vindt binnen enkele weken tot een maand plaats. Dat meldt woordvoerder Marc Goeminne van het Vlaams proefcentrum voor de aardappelteelt PCA, dat in Vlaanderen het secretariaat voor Pommak voert.

Pommak is opgezet als gezamenlijk project van de Belgische Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat namens de aardappeltelers, Belgapom namens de aardappelhandel en -verwerkers. Verder participeren de onderzoeksorganisaties voor de aardappelteelt PCA (Vlaanderen) en Fiwap (Wallonië). Het systeem is geënt op de Nederlandse prijsinformatiesystemen Pisa van Verenigde Telers Akkerbouw (vooral qua software) en Agriprins (weergave van transacties tussen telers en verwerkers).

Het aantal aan Pommak deelnemende telers is in Vlaanderen beperkt gebleven tot een kleine honderd, meldt Goeminne. Men had op wat meer gehoopt. Deelname is in Vlaanderen vrij voor iedere belangstellende teler en/of verwerker dan wel handelaar. In Wallonië is lidmaatschap van Fiwap vereist. Er wordt nu geïnventariseerd hoeveel deelnemers willen blijven meedoen. Daarvoor wordt een bijdrage van 20 euro per jaar gevraagd.

Voor welslagen van Pommak is een groei van honderd deelnemers per seizoen nodig, aldus Marc Goeminne. Wat dat betreft zijn de geboekte resultaten tot nog toe dus matig. Daarnaast is het controleprotocol rond melding van transacties door inkopers van aardappelen nog niet uitgewerkt. Men wil een sms-systeem zoals ook Agriprins het kent. Samen met de nog uitgebleven veiligstelling van de financiering vertraagt dit definitieve voortzetting van het proefproject Pommak.

Of registreer je om te kunnen reageren.