Akkerbouw

Nieuws 1885 x bekeken

'Precisielandbouw bespaart meststof en gewasmiddel'

Emmeloord – Akkerbouwers kunnen met precisielandbouw 30 tot 40 procent besparen op gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest. Bij betere sensoren kan dat oplopen naar 80 tot 90 procent.

Dat zei kenniscoördinator Corné Kempenaar van het Project Precisie Landbouw (PPL) op Potato Europe in Emmeloord. “Met gewasbeelden die 10 vierkante meter bestrijken is 30 tot 40 procent besparing haalbaar. Bij beelden van 10 vierkante centimeter, kan dat oplopen naar 80 tot 90 procent. Maar die sensoren zijn nu nog erg duur.”

De prijs moet omlaag om precisielandbouw rendabel te maken. Kempenaar: “Bij loofdoding van aardappelen kun je 40 procent aan middel besparen. Dat verlaagt de milieubelasting. Maar je bespaart een paar tientjes per hectare. Dat is te weinig om de investering terug te verdienen.”

Kempenaar ziet toekomst voor precisielandbouw. “Zeker als robots autonoom en veilig kunnen werken op het veld. Dat maakt heel veel mogelijk.”

Een probleem is dat er verschillende systemen zijn. Kempenaar: “Er zijn geen standaard rekenregels. Dat bemoeilijkt de uitwisseling van gegevens. De grote groep akkerbouwers gaat pas werken met precisielandbouw als de systemen foutloos werken. De teler moet er op kunnen vertrouwen.”

Promovendus Jan Willem Kruize van Wageningen Universiteit werkt aan zo’n integratie, zei hij woensdag. “Precisielandbouw vereist een correcte uitwisseling van gegevens tussen sensor, bedrijfsmanagementsysteem en de machine. Zonder integratie is precisielandbouw lastig.”

PPL loopt dit jaar af. Het krijgt een vervolg in projecten zoals IJkakker, Akkerweb, Uniform en het opzetten van een databank voor satellietbeelden.

Of registreer je om te kunnen reageren.