Akkerbouw

Nieuws 1086 x bekeken

Naleving kwekersrecht grote zorg voor aardappelsector

Nagele – De naleving van de regels voor het kwekersrecht is één van de grootste zorgen voor de aardappelsector. De kweekbedrijven geven steeds meer geld uit aan het ontwikkelen van nieuwe aardappelrassen.

Dat is alleen mogelijk als daar voldoende inkomsten uit kwekersrechten tegenover staan.

Dat zei voorzitter Kees van Arendonk van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) dinsdag bij de opening van het kweekbedrijf van KWS Potato in Nagele. “Nieuwe rassen vormen de beste garantie dat de aardappelsector dynamisch en gezond blijft. Telers produceren steeds meer aardappelen en de vraag vanuit de verwerkende industrie groeit. Daar zijn nieuwe rassen voor nodig.”

Maar het ontwikkelen van nieuwe rassen kost steeds meer geld, constateert Van Arendonk. “Ook de kosten voor de introductie van een nieuw ras in de afzetmarkt stijgen. Nieuwe rassen kweken blijft alleen mogelijk als het kwekersrecht wordt gerespecteerd over de hele wereld en als licenties correct worden afgedragen aan de veredelingsbedrijven. Dit is één van de grootste zorgen van de aardappelsector.”

De veredeling zorgt voor een hoge toegevoegde waarde. Van Arendonk vindt de veredeling een vitaal onderdeel van de hele aardappelketen.

Of registreer je om te kunnen reageren.