Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

NAV: nagroei bepaalt prijs aardappelen

Noordhoek – De nagroei van aardappelen, bepaalt opnieuw het verschil in de aardappelmarkt. Dat zegt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV).

Het areaal is onder normale omstandigheden te groot voor goede prijzen, meent de vakbond. “Als de nagroei beperkt is, dan zijn we voor de zoveelste keer gered door het weer. Het huidige areaal is een groot risico voor een rendabele aardappelteelt.”

Het areaal is in de EU-5 (Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië) met ongeveer 6 procent gegroeid. Volgend de NAV een reactie op het positieve voorgaande jaar. “Het hele seizoen hebben de prijzen op de vrije markt flink boven de kostprijs gelegen. En omdat aan het eind van het seizoen het aanbod krap werd, zijn de contractprijzen voor 2013 flink gestegen, maar ze liggen over het algemeen nog steeds onder de kostprijs.”

De areaaluitbreiding in 2013 leidt bij een gemiddelde opbrengst en volledige oogst tot een forse toename van het aanbod en tegenvallende prijzen, schetst de bond. “Dit jaar hebben we echter te maken met een matig groeiseizoen voor aardappelen. De proefrooiingen liggen ongeveer 10 tot 20 procent lager dan normaal. Vooral in Duitsland, waar het zuiden met enorme wateroverlast te kampen heeft gehad, wordt een fors lagere oogst verwacht.”

De NAV denkt dat de hoeveelheid aardappelen op het niveau van vorig jaar komt als de groeiachterstand in de EU-5 tot het einde van het seizoen stand houdt.

“Het prijsniveau kan wel iets lager blijven, omdat er minder prijsopjagende vraag uit Engeland is te verwachten.”

Laatste reacties

  • kruisland

    als weet dat de contract prijs van tevoren telaag is moet je geen contract tekenen

  • marc47

    Het wordt nog een goed jaar, 15% minder opbrengst in de EU-5 , meer doorwas, België heeft 16% meer verwerking dan vorig jaar, de oogst is nog niet binnen (te nat, te koud, ...), laat je niet van de wijs brengen door de handel, wacht op november !!

Of registreer je om te kunnen reageren.