Akkerbouw

Nieuws 758 x bekeken

NAK: 9 procent pootgoed in klasse verlaagd

Emmeloord – Keuringsdienst NAK heeft tot nu toe 9 procent van de pootaardappelen in klasse verlaagd in de nacontrole. Inmiddels is 13,4 procent van de oppervlakte gecontroleerd op virus.

Door het koude voorjaar en de lage luizendruk is het pootgoed dit jaar later gerooid. Daardoor loopt de bemonstering drie weken achter op voorgaande jaren. Toch zijn de resultaten van de nacontrole eerder bekend. Dat komt volgens NAK doordat alle monsters worden onderzocht met de snelle PCR-techniek. Hierdoor zijn de uitslagen van de nacontrole gemiddeld vier weken sneller beschikbaar.

NAK verwacht in totaal 19.500 monsters te moeten nemen. Inmiddels is 28 procent daarvan uitgevoerd. Door de regen van de laatste weken worden minder pootaardappelen gerooid. Volgens NAK heeft dit nog geen invloed op de voortgang van de onderzoeken.

NAK heeft vorige week een nieuw DNA-laboratorium officieel geopend. Daar worden aardappelonderzoeken uitgevoerd met de PCR-onderzoekstechniek. PCR is een snelle methode om virussen, bacteriën, schimmels en nematoden aan te tonen. Door de tijdwinst kunnen telers beter concurreren met andere landen, waar de oogst vaak vroeger is.

Of registreer je om te kunnen reageren.