Akkerbouw

Nieuws 1408 x bekeken

Handelsakkoord Oekraïne drukt graanprijs in EU

Kiev - Het kabinet in Oekraïne is akkoord met een associatieovereenkomst met de EU. Als het Europees Parlement en de Europese Raad hier eind november mee instemmen, mag Oekraïne heffingsvrij graan en suiker exporteren naar de EU. Dat drukt vooral de graanprijzen.

Volgens het handelsakkoord mag Oekraïne elk jaar 1,6 miljoen ton graan en 30.000 ton suiker exporteren naar de EU zonder invoerheffing. Bij graan gaat het om 950.000 ton tarwe, 250.000 ton gerst en 400.000 ton mais. Binnen de TRQ-regeling geldt voor een beperkte hoeveelheid graan een importheffing van 12 euro per ton tarwe en 16 euro per ton gerst. Daarbuiten geldt een invoerheffing van 93 euro voor tarwe, 95 euro voor gerst en een variabele heffing voor mais. Voor importsuiker geldt een tarief van 419 euro per ton.

De Europese Commissie verwacht dat de EU dit seizoen 4,3 miljoen ton tarwe, 300.000 ton gerst en 5,9 miljoen ton mais importeert. Dan kan Oekraïne een aandeel in de tarwe-import krijgen van 22 procent zonder dat importheffingen zijn betaald. Bij gerst is dat 83 procent en bij mais bijna 7 procent.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw verwacht dat het handelsakkoord de graanprijzen in de EU drukt. “Dat geldt vooral als graan in Oekraïne goedkoper is dan in de EU. Als tegenprestatie rekent Oekraïne lagere invoerheffingen voor luxe producten uit de EU als chocola, banket en suikerwerk. Op de Europese top van regeringsleiders eind november in Litouwen komt het handelsakkoord ter sprake.”

Volgens de woordvoerder dreigt Rusland dwars te liggen bij de vorming van een douane-unie met Oekraïne en Kazachstan. “Rusland wil niet dat Oekraïne aansluiting zoekt bij de EU.”

Of registreer je om te kunnen reageren.