Akkerbouw

Nieuws 2439 x bekeken

Groei Innovator staat bijna stil

Dronten - De hectareopbrengst van Agria-fritesaardappelen in Nederland nam de laatste twee weken toe. De Innovators stonden bijna stil. In het Duitse Beieren is het precies andersom. De Bintjes in België nemen ook niet meer toe in kilo’s per hectare.

Aviko Potato deed in week 37 proefrooiingen bij Agria, Innovator en Victoria in Nederland en bij Agria en Innovator in het Beierse Rain. Het onderzoeksinstituut PCA deed hetzelfde in België bij Bintjes rond 17 september.

De bruto-opbrengst van Agria’s in Nederland (40+) zit nu iets boven de 60 ton per hectare. Dat is onder het 12-jarig gemiddelde dat in week 37 rond de 65 ton ligt. Het onderwatergewicht stijgt snel bij de Agria’s en ligt in week 37 iets boven de 410 gram. Dat is bijna gelijk aan het maximum van de laatste 12 jaar dat gemiddeld rond de 420 gram ligt. Het percentage knollen 50+ ligt iets boven het gemiddelde.

Bij Innovator heeft de groei twee weken vrijwel stil gelegen. Het fritesras zit nu op bijna 60 ton aardappelen per hectare in de maat 40-op. Het 6-jaarlijks gemiddelde ligt in week 37 rond de 65 ton. Het onderwatergewicht bleef in de twee weken tussen de proefrooiingen stabiel op bijna 410 gram. Dat is gelijk aan het gemiddelde van de maximale onderwatergewichten van de laatste zes jaar.

De Victoria aardappelen groeien nog wel, maar blijven wat betreft de hectareopbrengst van bijna 54 ton onder het 13-jarig gemiddelde.

In Duitsland constateert Aviko Potato dat het ras Agria in twee weken zelfs in hectareopbrengst daalt, naar ongeveer 38 ton. Dat was twee weken eerder iets meer dan 40 ton. Het onderwatergewicht is daar iets gestegen.

De Innovator zit in Beieren op ongeveer 45 ton per hectare (40-op). Dat was bij de vorige proefrooiing rond de 38 ton. Het onderwatergewicht is iets gedaald.

Het PCA concludeert uit proefrooiingen dat de groei van Bintjes in België is stil gevallen. De gemiddelde hectareopbrengst ligt gemiddeld op bruto 47 ton per hectare. Dat is 4 ton minder dan het 10-jarig gemiddelde. De Bintjes zijn iets grover dan gemiddeld. Er is minder dan 5 procent doorwas. Dat is vergelijkbaar met de vorige proefrooiing. Het onderwatergewicht zit op gemiddeld 390 gram. Op meer dan de helft van de Bintje-proefpercelen is het onderwatergewicht gedaald vanwege de regen. Volgens het PCA hebben de Bintjes over het algemeen een prima bakkwaliteit.

Of registreer je om te kunnen reageren.