Akkerbouw

Nieuws 1703 x bekeken 1 reactie

Geen nieuwe rassen wintertarwe

Den Haag – Er komen geen nieuwe rassen wintertarwe op de rassenlijst voor 2014. Dat is voor het eerst in jaren.

Op de rassenlijst voor 2013 kwamen twee nieuwe rassen, evenals op de lijst voor 2012. Het jaar daarvoor werden drie rassen opgenomen en op de rassenlijst voor 2010 waren het er vier.

Volgens adjunct-directeur Bertrand Schuiling van kweekbedrijf Wiersum Plantbreeding is het een incident dat er geen nieuwe rassen wintertarwe zijn toegelaten. “Er is nog veel ruimte om tarwe verder te verbeteren wat betreft opbrengst, ziekteresistentie en kwaliteit.”

Ook David Kasse, secretaris van de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR), vindt het een incident. “Dit jaar zat alleen het ras Meeting in het derde jaar van onderzoek. Maar dat ras heeft de lijst net niet gehaald. Er zitten vijf rassen in het tweede jaar van onderzoek. Dus er komen waarschijnlijk weer nieuwe rassen bij.”

Het rassenonderzoek bij wintertarwe wordt volgend jaar waarschijnlijk voortgezet. De Raad voor Plantenrassen buigt zich binnenkort over een voorstel. Dat komt er op neer dat het rassenonderzoek bij wintertarwe wordt beperkt tot drie regio’s in plaats van vijf, zegt Kasse. “Het onderzoek in de regio’s rivierklei/löss en zand-/dalgrond valt af. Het onderzoek blijft in de regio’s noordelijke zeeklei, centrale zeeklei en zuidwestelijke zeeklei. Dat zijn de belangrijkste teeltregio’s voor wintertarwe.”

Het rassenonderzoek voor granen, bieten, cichorei, vlas en groenbemesters wordt via het Productschap Akkerbouw betaald door telers en kwekers. Kasse: “Het productschap houdt op te bestaan. Het onderzoek naar wintertarwe wordt straks alleen betaald door de kweekbedrijven. Bij de andere gewassen moeten nog afspraken worden gemaakt. Het rassenonderzoek naar mais en voedergrassen wordt al helemaal betaald door de kweekbedrijven. Het hele cultuur- en gebruikswaardeonderzoek kost jaarlijks 1,3 miljoen euro. In de nieuwe opzet wordt dat minder."

Eén reactie

  • schoenmakers1

    is toch niks mis mee dat de kwekers hun eigen broek ophouden

Of registreer je om te kunnen reageren.