Akkerbouw

Nieuws 764 x bekeken

FSA: meer land niet ingezaaid in VS dan gedacht

Chicago – Mais en sojabonen worden duurder op de termijnmarkt in Chicago, na de dalingen van de laatste dagen. De belangrijkste oorzaak is dat minder soja en mais is gezaaid dan het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) eerder had ingeschat.

 

Volgens het overheidsbureau Farm Service Agency (FSA) hebben de akkerbouwers in de VS dit voorjaar 1,44 miljoen hectare land niet ingezaaid met mais vanwege het kletsnatte weer. Om diezelfde reden is 684.000 hectare sojabonen niet ingezaaid en 802.000 hectare tarwe. Analisten vonden de oogstprognoses van het USDA van de afgelopen maanden te hoog vanwege de kleine oppervlakte braakland.

Totaal hebben de Amerikaanse akkerbouwers dit jaar 3,56 miljoen hectare land niet ingezaaid. Dat is 1,8 procent van het areaal dat wel is ingezaaid. De FSA komt in november met een update van de gegevens.

De noteringen van mais- en sojabonen krijgen ook een duwtje omhoog omdat de gewassen erg laat zijn. In de VS is slechts 4 procent van de mais geoogst. Normaal is dat 10 procent. Nog geen kwart van de mais is rijp. Normaal is dat 41 procent. Van de sojabonen is 26 procent aan het afrijpen. Normaal is dat 35 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.