Akkerbouw

Nieuws 1069 x bekeken

'Egypte koopt straks goedkope Franse tarwe'

Parijs - Egypte importeerde sinds begin juli 2,1 miljoen ton tarwe. Daarvan komt 800.000 ton uit Roemenië. Maar de Roemeense tarwevoorraad raakt op, meldt het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA).

Volgens het ministerie wendt Egypte zich straks tot Frankrijk om tarwe te kopen. De tarwe in Rusland en Oekraïne is duurder dan die in de EU. Daardoor kan Europese tarwe goed concurreren op de wereldmarkt. De graanexport vanuit de EU loopt als een tierelier.

Egypte importeerde van februari tot juli geen tarwe. Na de val van president Morsi op 3 juli kwam de import weer op gang. Volgens het USDA werd de import gefinancierd door Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit.

Analisten vermoeden dat tegenstanders van president Morsi de import tegenhielden om de broodprijs op te drijven. Dat geldt ook voor brandstof. Tekorten aan brood en brandstof leidden in het verleden vaker tot onrust in Egypte. Volgens het USDA leeft een kwart van de Egyptenaren onder de armoedegrens. Zij zijn afhankelijk van gesubsidieerd brood.

Of registreer je om te kunnen reageren.