Akkerbouw

Nieuws

Duitsers oogsten 13,4 procent minder aardappelen

Berlijn - De Duitse aardappeloogst 2013 komt ver onder het langjarig gemiddelde uit en bedraagt 9,2 miljoen ton. Dat meldt het Duitse ministerie van landbouw (BMELV) na rapportage van de ‘Sachverständigenausschuss von Bund und Ländern’, ofwel het comité van landelijke en regionale deskundigen.

Dit resulteert in een 13,4 procent lagere oogst dan vorig seizoen. Ten opzichte van het langjarig gemiddelde is het zelfs een terugval met 17,7 procent.

De neerwaartse trend in de aardappelarealen is ditmaal voor het eerst sinds lange tijd gewijzigd, aldus het ministerie. Er kwam 1,2 procent bij, het totaal bedraagt nu 241.200 hectare. Het gemiddelde over de jaren 2007 tot en met 2012 ligt echter toch nog 6,6 procent hoger. Groei van het areaal tot boven het langjarig gemiddelde is er alleen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het aandeel van de teelt van consumptieaardappelen is vrijwel onveranderd en bedraagt 40 procent (97.800 hectare).

De oorzaak van het kleine oogstresultaat is volgens BEMLV het koude, natte weer dat in de pootperiode voor vertraging zorgde. Een deel van de percelen was onbegaanbaar, wat regionaal tot vier weken oponthoud veroorzaakte. De aanhoudende hitte in juli verwarmde de aardappelruggen zo sterk dat deze deels openbarstten waarna de jonge knollen verbrandden. Daarnaast waren er plaatselijk problemen met wateroverlast, slagregens en hagel.

Ook de gemiddelde omvang van de knollen valt klein uit, als gevolg van droogte. Al met al is er een mager oogstresultaat van 38,3 ton per hectare. Dat is circa 14,4 procent minder dan vorig jaar en 11,8 procent minder dan het langjarig gemiddelde. In alle aardappelen telende Duitse deelstaten is de hectareopbrengst lager dan vorig jaar, in het bijzonder in Beieren en Nedersaksen. De opbrengsten variëren van 28,87 ton per hectare in Saksen tot 45,63 ton per hectare in Noordrijn-Westfalen.

Nedersaksen blijft met 101.500 hectare de deelstaat met het grootste aardappelareaal. Daarna volgen Beieren (43.700 hectare) en Noordrijn-Westfalen (31.200 hectare). In Nedersaksen zijn 4,19 miljoen ton aardappelen geoogst, dat is 12,7 procent minder dan in 2012. Het is 46 procent van de totale Duitse oogst. In Noordrijn-Westfalen is 1,42 miljoen ton geoogst (plus van 7 procent), in Beieren 1,35 miljoen ton (27,4 procent minder dan in 2012).

Of registreer je om te kunnen reageren.