Akkerbouw

Nieuws 789 x bekeken 4 reacties

Dijksma: meer weerbaarheid bij vernielingen proefveld

Den Haag – Organisaties die proeven doen met gemodificeerde gewassen moeten weerbaarder worden tegen vernielingsacties. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw in reactie op Kamervragen van de VVD over vernielingen van proefvelden.

Onderzoekers moeten beter bewust zijn van de potentiële doelwitten en hierover in contact treden met lokale overheden en uitleg geven over de proeven aan de maatschappij. Ook kunnen hekken en bewakingscamera’s worden geplaatst.

Dijksma betreurt dat onderzoek, zoals dit jaar in Valthermond, moedwillig wordt vernield, temeer omdat het gaat om het vinden van een oplossing van een mondiaal voedselprobleem.

De schade als gevolg van de vernielingen in Eemshaven en Valthermond zijn volgens Dijksma beperkt. Er is nog wel voldoende uitgangsmateriaal voor volgend jaar en er is voldoende data beschikbaar om een betrouwbare conclusie te trekken over de proef van dit jaar. De proefvelden behoren tot een tienjarig project van de Wageningen UR, waarin wordt gewerkt aan phytophthoraresistente aardappelen en vermindering van gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

In Nederland zijn van 2003 tot 2013 vermoedelijk rond de twintig vernielingen geweest van proefvelden. De vernielingen worden vaak geclaimd door organisaties met gelegenheidsnamen als 'Veldbevrijdingsteam Durf' of 'Field Liberation Movement', of worden niet opgeëist.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  het zou de overheid sieren dat ze in delfde mate optrad tegen het crimineel gedrag wat tegen de boeren gebeurd, diesel diefstal, inbraken in stallen, diefstal van gewassen, vernielingen, ontnemen van historische rechten, als de overheid een boer straft als deze iets in hun ogen verkeerd doet, een beestje dat een beetje met een poot trekt, een beetje lekvocht uit een kuil in de sloot, een beetje te dicht bij de sloot zaaien enz.

 • info36

  Ik lees nergens iets over strafrechterlijke vervolging en het niet tolereren van crimineel en radicaal gedrag. Vreemde overheid.

 • info140

  De omgekeerde wereld: 'u hebt het hen wel heel erg makkelijk gemaakt uw eigendom te vernielen.'
  Binnenkort moet iedereen een bewakingscamera hebben om zijn eigen tuin te beschermen; of een groot hek er omheen zetten; of er de hele dag bij zitten, want anders 'hebt u het die vandalisten wel heel erg makkelijk gemaakt.'
  Blijf eens gewoon van andermans eigendom af!
  Welke staatssecretaris smoest daar omheen?

 • ...............

  Deze

Of registreer je om te kunnen reageren.