Akkerbouw

Nieuws

DLV: uien drogen weinig in het zwad

Heerenveen – Uien drogen in het zwad niet zo sterk als veelal wordt aangenomen. Dat blijkt uit onderzoek van DLV en het praktijknetwerk Ui-en-ergie.

Op basis hier van adviseren de organisaties om de veldperiode zeer sterk in te korten. “Vorig jaar bleek al dat de uien na een veldperiode van vier tot zeven dagen maximaal 2 procent droogden”, zegt contactpersoon Harrie Versluis van DLV bouw, milieu en techniek.

Dit seizoen viel het buiten drogen zelfs bij mooi zonnig weer tegen. “Op de zomerse dagen van eind augustus kwam de luchtvochtigheid alleen ’s middags onder die waarde. Een groot deel van de ochtend waren de uien nat.”

Met wisselend weer is de grond nog langer nat. “Dan kwam de luchtvochtigheid in het zwad niet onder de 80 procent.”

Waar de aanname vandaan komt dat uien in het zwad goed drogen, is Versluis onbekend. “Veel uien worden in het zwad gelegd, dus de verwachtingen daarvan zijn blijkbaar hooggespannen.Misschien omdat het loof verkleurd? Er gebeurt ook wel iets, maar dat is echt niet zoveel. Als je in deze periode naar buiten kijkt ’s ochtends dan zie je dat het heel mistig is. Alles is nat en toch zie je die uien dagenlang buiten liggen. Het product droogt eigenlijk maar een paar uur per dag, in de middaguren als het droog is. In de schuur krijgen uien die dauw niet op hun dak en dat komt het drogen ten goede.”

Uien in het zwad warmen door de zon echter wel opzienbarend snel op. Ook op dagen met wisselend weer werd in het zwad met gemak de 25 graden gehaald. Op zonnige dagen liep de temperatuur ’s middags zelfs op tot 35 graden, terwijl de dagtemperatuur niet hoger dan 23 graden was.

De conclusie van het praktijknetwerk is daarom de veldperiode zeer sterk in te korten. In de schuur droogt het gewas beter. “Het is veel belangrijker om de uien op een dag met zonnige perioden te laden. Dat scheelt stookkosten en droogtijd. Ik hoop dat telers meer gaan nadenken over het beste moment van inschuren en waarom ze de uien nog buiten zouden laten liggen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.