Akkerbouw

Nieuws 2685 x bekeken 6 reacties

Canada treft maatregelen vanwege bijensterfte

Winnipeg - Canada neemt maatregelen om bijen te beschermen tegen neonicotinoïden. Het overheidsbureau Pest Management Regulatory Agency (PMRA) stelt voorzorgsmaatregelen verplicht bij het zaaien van mais en sojabonen, maar verbiedt de chemische stoffen niet.

De PMRA kreeg vorig voorjaar veel meldingen van bijensterfte uit de provincies Quebec en Ontario. In 70 procent van de dode bijen werden neonicotinoïden gevonden, die zijn gebruikt bij het behandelen van maiszaad. Onder levende bijen werd slechts één bij gevonden met een zeer kleine dosis neonicotinoïden in het lichaam. De PMRA concludeert daaruit dat er een direct verband is tussen bijensterfte en het gebruik van de neonicotinoïden clothianidin en thiamethoxam. De bijen kregen de chemische stoffen binnen tijdens het zaaien. Het warme en droge weer heeft bijgedragen aan de bijensterfte omdat het dan meer stuift, stelt het PMRA.

Afgelopen voorjaar kreeg het overheidsbureau opnieuw veel meldingen van bijensterfte in Quebec, Ontario en Manitoba, waar veel mais en sojabonen worden geteeld. Ondanks dat het voorjaar veel regenachtiger was dan in 2012. Het PMRA concludeert daaruit dat de huidige landbouwpraktijken niet duurzaam zijn voor bijen. Daarom moeten de telers volgend voorjaar maatregelen nemen. De zaaimachines van mais en soja moeten de grond vochtig maken zodat minder stof wordt opgerakeld.

Op de etiketten van de zaadbehandelingsmiddelen moeten duidelijke waarschuwingen staan. Het zaaien van behandeld zaad is verboden als vlakbij bloeiende gewassen staan die aantrekkelijk zijn voor bijen of andere bestuivende insecten. Ook wil het PMRA beoordelen of het echt nodig is om alle maiszaad en de helft van alle sojabonenzaad te behandelen met neonicotinoïden. Het PMRA heeft alle maatregelen in een concept-besluit vastgelegd. Belanghebbenden kunnen er tot 12 december dit jaar op reageren.

Het PMRA concludeert dat bijensterfte een complex probleem is. Het kan ook liggen aan ziekten, parasieten en klimaatverandering. Het Canadese overheidsbureau neemt alle neonicotinoïden nog eens onder de loep. Het doet dat samen met het Amerikaanse milieubureau EPA. In de VS gelden sinds 15 augustus 2013 strengere regels voor het gebruik van neonicotinoïden.

In de EU verbiedt Brussel per 1 oktober drie neonicotinoïden voor een periode van twee jaar, omdat de Europese voedselautoriteit Efsa stelt dat er een relatie is tussen het gebruik van neonicotinoïden en overmatige bijensterfte. Het gaat om imidacloprid en clothianidin, geproduceerd door Bayer CropScience, en thiamethoxam van Syngenta. Syngenta onderneemt gerechtelijke stappen tegen het besluit van de Europese Commissie.

Laatste reacties

 • koestal

  dan steken ze niet meer

 • DBrondeel1

  Zonder bijen is landbouw niet mogelijk!

 • trijnie

  In China krijgen de kinderen vrij van school om handmatig de vruchtbomen te bestuiven......
  Wat zijn we toch lekker bezig op deze aardkloot.

 • abtje

  In de Palestijnse gebieden moeten de schoolkinderen protesteren tegen Israel, kan je beter de vruchtbomen bestuiven.

 • Bison

  Tja, al die insectiecides en gewasbestrijdings middelen + de miljoenen liters roundup voor spring burn off en desication in het najaar die elk jaar verspoten worden doen er echt geen goed aan.
  Scorched earth policy.

  The chickens are coming home to roost.;)

 • fa. de Graaf

  Het zou mooi zijn als het volkensterfte probleem opgelost is met het verbod, maar ik ben bang dat de oorzaak breder ligt en het is natuurlijk ook niet goed dat de mens c.q. bijenhouders de hoogwaardige honing van de bijen afneemt en er steriele suiker enz. terug geeft. Voor mij is vrij zeker dat het verbod van middelen alleen wel makkelijk is maar het probleem niet oplost. Gr. Dirk de Graaf.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.