Akkerbouw

Nieuws 1454 x bekeken 1 reactie

Brussel verwacht grotere graanoogst in EU

Brussel – De Europese Unie oogst nog meer graan dan gedacht. Vooral de oogsten van tarwe en gerst vallen mee. De oogstprognose voor mais is terug geschroefd.

Mars, het gewasbureau van de Europese Commissie, heeft een nieuwe prognose opgesteld over de hectareopbrengsten. Mars baseert zich daarbij op het weer.

Volgens het bureau ligt de hectareopbrengst bij tarwe in de EU op gemiddeld 5,51 ton per hectare. In de prognose van augustus ging Mars uit van 5,47 ton. Ook bij gerst is Mars optimistischer dan in augustus. De hectareopbrengst komt gemiddeld op 4,84 ton gerst. In de vorige prognose was de verwachting 4,80 ton. De gemiddelde hectareopbrengst bij tarwe is 6,4 procent hoger dan vorig jaar en 2,5 procent hoger dan het 5-jaarlijks gemiddelde. Bij gerst is dat 10,3 procent, zowel ten opzichte van vorig jaar als het gemiddelde.

Bij korrelmais verlaagt het gewasbureau de prognose. Die was 6,97 ton per hectare en ligt nu op 6,88 ton. De maisopbrengst per hectare ligt rond het gemiddelde, maar is 13,8 procent hoger dan vorig jaar. Toen had Oost-Europa veel last van droogte.

Vooral Roemenië en Italië oogsten minder mais dan gedacht. In Italië komt dat door droogte in juli en de eerste helft van augustus. Delen van Noord-Italië waren droger dan Mars ooit had gemeten. De droogte viel samen met de korrelvulling. Mars verwacht dat een deel van de korrelmais in Italië als snijmais zal worden verhakseld.

Ook de mais in Roemenië had een watertekort, maar niet zo erg als in Italië. Daarom verlaagt het bureau de prognose voor de hectareopbrengst in Roemenië, maar die ligt nog wel altijd bijna 12 procent boven het gemiddelde.

Eén reactie

  • info36

    Gaan ze ook nog op de maan meten?

Of registreer je om te kunnen reageren.