Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Breeders Trust onderschept illegaal pootgoed in Italië

Brussel - Breeders Trust heeft schikkingen met acht Italiaanse landbouwcoöperaties en producenten getroffen.

Deze vermeerderden zonder toestemming van de raseigenaar, kwekersrechterlijk beschermde aardappelrassen en brachten deze als pootgoed met officiële certificaten op de markt. Het ging in totaal om circa 800 ton pootgoed van oogst 2012 van de rassen Marabel, Laura, Almera en Melody. In dit geval is het pootgoed, klasse A, in 2011 geëxporteerd om er in 2012 consumptie uit te telen.

Breeders Trust kwam deze bedrijven op het spoor doordat deze pootgoed bij de officiële Italiaanse keuringsdienst voor pootgoedvermeerdering hadden aangemeld.

De betreffende bedrijven konden zo illegaal pootgoed met officiële certificaten in het verkeer brengen zonder daarover licentierechten te betalen. De bedrijven hebben toegegeven inbreuk te hebben gepleegd op het kwekersrecht. Om kostbare procedures te voorkomen heeft ieder van hen ingestemd de voorgestelde boete te zullen voldoen inclusief alle gemaakte advocaatkosten. Directeur Geert Staring is blij met de minnelijke schikkingen met de betrokken landbouwcoöperaties. “Wij zijn niet uit op ellenlange, kostbare juridische procedures.”

Eén reactie

  • AD AKKERMANS

    Geen licencies afgedragen maar wel gezonder pootgoed

Of registreer je om te kunnen reageren.