Akkerbouw

Nieuws

Bietenprognose stijgt naar 12,6 ton suiker

Dinteloord – De landelijk gemiddelde suikeropbrengst komt naar verwachting uit op 12,6 ton per hectare. Dat meldt verwerker Suiker Unie. Iets hoger dan de vorige prognose, maar onder het meerjarig gemiddelde. Droogte leidt tot verschillen in de teeltgebieden.

Deze prognose is iets hoger (plus 0,1 ton) dan de prognose van eind juli. Het zonnige weer van de maand augustus heeft aan dit plusje bijgedragen. Bij deze nieuwe verwachting speelt de actuele droogte een belangrijke rol, laat Suiker Unie weten. In de droogtegevoelige gebieden zoals het oostelijke zandgebied wordt de verwachting negatief beïnvloed door vochtgebrek. In gebieden waar droogte een geringe rol speelt, is de opbrengstverwachting in verhouding hoger.

Flevoland komt er om deze reden relatief gunstig uit met een prognose van 15,5 ton suiker op 1 september (was 15,1 ton op 30 juli) en 14,9 ton suiker in de Noordoostpolder (was 14,6 ton op 30 juli). Het noordelijk zand komt er het slechtst vanaf met een prognose van 11 ton suiker per hectare (11,2 ton eind juli).

Historisch gezien is het lang niet meer zo droog geweest. In 2009 was het in het noordwesten begin september ongeveer even droog als nu in 2013. De verwachting is dat de droogte blijft voortduren en dat komende dagen op steeds meer percelen de groei wordt beperkt. Volgens de buitendienst van Suiker Unie wordt er in de suikerbieten beperkt beregend. In veel gebieden gaat het om minder dan 5 procent van de totale oppervlakte.

Vorig jaar werd een opbrengst van 13,5 ton suiker per hectare gehaald. Het vijfjaarlijks gemiddelde is 12,9 ton. Dit gemiddelde wordt niet gehaald doordat de teelt een achterstand opliep in het lange, koude voorjaar. Dat is ook met een heel mooie zomer niet meer in te halen.

De bietencampagne begint op 19 september en wordt rond 10 januari volgend jaar afgesloten.

Of registreer je om te kunnen reageren.