Akkerbouw

Nieuws 3580 x bekeken 2 reacties

Beregeningsinstallaties draaien nog volop

Doetinchem - In het hele land draaien begin september de beregeningsinstallaties nog volop.

De latere gewassen zijn nog niet uitgegroeid en hebben te weinig vocht beschikbaar.

In augustus viel er gemiddeld 35 mm tegen een langjarig gemiddelde van 78 mm. Het Noordwesten en het Zuidoosten is het het droogst. In het Noordoosten viel in augustus nog de meeste regen. Op de zware grond in het Oldambt zaaien telers nu koolzaad. Het werk verloopt volgens DLV Plant adviseur Klaas Froma vlot, echter het ingezaaide koolzaad ligt nu wel droog en heeft regen nodig om te ontkiemen. Pootgoedtelers kunnen qua toestand van de grond volop rooien. Niet verteerde moederknollen vormen eerder een belemmering voor de oogst. In het noordoostelijk zandgebied is het Volgens DLV adviseur Roelof Naber erg droog. “Iedere regeninstallatie draait.” Echt spannend is het volgens Naber niet. Alleen de hete dagen die voorspeld zijn, kunnen percelen die aan het randje staan het laatste zetje geven. Voor de oogst van de eerste zetmeelaardappelen is de droge grond geen probleem, hoogstens zit het loof wat vaster aan de knol. De voormalers worden zo snel verwerkt dat ze geen kans krijgen blauw te worden.

In het Zuidwesten is het volgens DLV adviseur Frendo van Heybeek soms al zo droog dat voor de oogst van zaaiuien of aardappelen eerst beregend moet worden om rooibeschadiging te voorkomen. In Flevoland meldt DLV adviseur Laurens Persoon dat peen, een gewas dat lang volhoudt, ook beregend wordt. Groenbemesters zijn onder goede omstandigheden gezaaid, echter de opkomst is door de droogte erg wisselend.

Laatste reacties

  • ed12345

    Het ergste is het als je niet mag zoals in zw Brabant en niet kunt vanwege breakwater hopelijk krijgen die jongens binnenkort genoeg van boven

  • jan1

    Hier niet meer nodig na 100 mm. neerslag.

Of registreer je om te kunnen reageren.