Akkerbouw

Nieuws 810 x bekeken

'Argentinië oogst ondanks vorst meer tarwe'

Buenos Aires – Argentinië oogst naar verwachting meer tarwe dan vorig seizoen. Ondanks dat er tarwe door de vorst is uitgewinterd.

Volgens de Nederlandse landbouwraad Bart Vrolijk wordt een tarweoogst verwacht van 9 miljoen ton in seizoen 2013/2014. “Dat is een lichte stijging ten opzichte van de 8,5 miljoen ton die vorig seizoen is geoogst.”

Het weer heeft in Argentinië volgens Vrolijk maar een beperkte invloed op de prijzen. “Er zijn veel andere onzekerheden, zoals de onzekere politieke situatie gezien de mid-term verkiezingen over vier weken. De steun voor het anti-landbouwbeleid van presidente Cristina neemt af. Factoren als de inflatie, de beperkingen voor de import van gewasbeschermingsmiddelen, de exportheffingen en exportquota zijn van veel invloed, net als het weer. De landbouwsector ziet vooral de politiek als onvoorspelbaar en onbetrouwbaar.”

Volgens Vrolijk valt de schade door vorst mee. “De twee hoofdgewassen soja en mais zijn nog niet gezaaid. En de tarweopbrengst was het afgelopen jaar de laagste in honderd jaar, dus op het totaal heeft de vorst niet zo veel invloed. Een groter probleem is het gebrek aan regen in augustus. De grond is op veel plaatsen te droog.”

De graanbeurs in Buenos Aires verwacht dat de productie van sojabonen in 2013/2014 in Argentinië met 10 procent groeit. Vorig seizoen is 48 miljoen ton sojabonen geoogst. Volgens Vrolijk is soja een aantrekkelijk gewas. “Het is een gemakkelijke teelt. Het vergt een kleine investering waardoor het risico beperkt is. De sojaprijzen zijn doorgaans goed. Ondanks de exportheffing van 35 procent is de sojateelt op veel plaatsen nog steeds rendabel.”

Of registreer je om te kunnen reageren.