Akkerbouw

Nieuws 1347 x bekeken

Afnemers suiker willen minder betalen

Londen – Afnemers van suiker in de EU willen, onder invloed van de lagere wereldprijzen, minder betalen voor hun suiker. Dat maakt de onderhandelingen rond de contracten voor het seizoen 2013/14 moeilijk.

Dat stelt het Britse voedingsbedrijf Asssociated British Foods in een tussentijds bericht aan de beurs. De eigenaar van British Sugar meldt verder dat de opbrengsten in de nieuwe campagne in Groot-Brittannië licht onder het gemiddelde uit lijken te komen. Er is echter wel genoeg suiker om de verkoopquota op zijn minst te halen en ook te voldoen aan de vereisten voor bio-ethanol. In Spanje was de opbrengst van 404.000 ton 64.000 ton lager dan vorig jaar door een kleiner areaal en zware regen in het voorjaar, waardoor de campagne daar tot de tweede week van mei moest doorlopen. Wat betreft het afschaffen van de quota in 2017 verwacht ABF ‘als bedrijf met één van de laagste kosten ter wereld’ een goede uitgangspositie te hebben om met succes te kunnen blijven draaien.

Het Zuid-Afrikaanse suikerbedrijf Illovo verhoogde de productie van 1,77 miljoen naar 1,84 miljoen ton dankzij verder herstel in het gewas in Zuid-Afrika zelf en goede prestaties van de fabrieken in Swaziland en Zambia. Ook in China kwam de productie met 500.000 ton hoger uit, hier vooral door een groter areaal.

In zijn landbouwdivisie profiteert ook ABF onder meer van een grotere vraag bij Britse klanten naar lokale producten. China blijft echter een moeilijke markt, vooral voor varkens en pluimvee. Het graanbedrijf Frontier zag zich genoopt meer in te voeren waardoor de ingewikkeldheid en kosten van de Britse keten toenamen. Verder doet de levensmiddelentak met enkele bekende merkproducten goede zaken. Associated British Food profiteert echter het meeste van zijn nog altijd snel expanderende kledingketen Primark waar de omzet opnieuw fors hoger uitvalt dan vorig jaar. Het fenomeen Primark dringt binnenkort ook door tot Frankrijk waar in december de eerste winkel wordt geopend in Marseille.

Of registreer je om te kunnen reageren.