Akkerbouw

Nieuws

Aardappelexport maakt rustige seizoenstart

Den Haag - De export van Nederlandse consumptieaardappelen is over de eerste maanden van het seizoen 2013/’14 uitgekomen op 98.224 ton. Dat blijkt uit de jongste gegevens van het Hoofdbedrijfschap voor de Agrarische Groothandel. In juli en augustus is daarmee 11.000 ton ofwel 10,1 procent minder uitgevoerd dan in de vergelijkbare periode van 2012. In vergelijking met het gemiddelde over de vijf voorgaande seizoenen kwam het uitgevoerde volume 10,3 procent lager uit.

De aardappelexport start het nieuwe seizoen bescheiden, wat in schril contrast staat met de gang van zaken in het vorige aardappeljaar, toen bijna het recordtotaal van het seizoen 2010/’11 werd gehaald. In het lopende seizoen zijn in de maanden juli en augustus nauwelijks aardappelen van de voorgaande oogst meer beschikbaar geweest, bovendien kwamen de eerste nieuwe aardappelen relatief laat op de markt. Er is dus veel behoefte aan aardappelen in eigen land geweest.

Wat betreft de verdeling naar bestemmingen is zichtbaar dat het Verenigd Koninkrijk nog naweeën ondervond van de miserabele eigen oogst 2012 en de late seizoenstart in de zomer. Het Verenigd Koninkrijk importeerde ruim 23.000 ton Nederlandse aardappelen. In het jaar ervoor was dat over deze vergelijkbare periode nog geen 5.000 ton. Naar België ging ditmaal minder, te weten 36.400 ton (was 47.700) en naar Duitsland juist méér: 17.300 ton (was 12.800).

Of registreer je om te kunnen reageren.