Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Zwarte roest duikt op in Duitse tarwe

Kleinmachnow – Er is zwarte roest gevonden in tarwe in Duitsland. De schimmelziekte komt al tientallen jaren nauwelijks meer voor in Europa.

In Afrika en het Midden-Oosten veroorzaakt een nieuwe variant van de schimmel (Ug99) de laatste jaren veel schade.

De zwarte roest is in enkele tarweplanten gevonden door het onderzoeksinstituut Julius Kühn. Het instituut heeft telers en deskundigen opgeroepen tarweplanten in te sturen met verschijnselen van roest. Het instituut wil zo nagaan of het de gevreesde variant Ug99 betreft. Ook wil het instituut weten in hoeverre de Duitse tarwerassen bestand zijn tegen zwarte roest.

Onderzoeker Rients Niks van Wageningen UR zegt dat zwarte roest vroeger veel voorkwam, ook in Midden-Europa. “Doordat resistente rassen zijn gekweekt verdween de ziekte vrijwel geheel.”

In 1999 dook een nieuwe agressieve variant op in Oeganda. Niks: “Die Ug99-variant verspreidde zich in Afrika en het Midden-Oosten tot aan Iran. Maar vanaf 2004 stokte de opmars. De graanschuren van India en Pakistan bleven gevrijwaard. Het is niet duidelijk waarom de schimmel niet verder oprukte naar andere regio’s.”

Eén reactie

  • ed12345

    Is dit te vergelijken met black smud in mais en dus antrex bevat kwam daar vroeger mildvuur van?

Of registreer je om te kunnen reageren.