Akkerbouw

Nieuws 2 reactieslaatste update:2 aug 2013

Zetmeelkorrels als droogtebuffer

Colijnsplaat - Aardappelverwerker LambWeston uit Kruiningen heeft op proefboerderij De Rusthoeve in Colijnsplaat een droogteproef in aardappelen aan laten leggen, waarin het de effecten van druppelirrigatie en vochtopneembare maiszetmeelkorrels onderzoekt. De korrels met de merknaam Zeba zijn afkomstig uit Amerika. Er liggen vier blokken Innovators, één met druppelirrigatie en korrels, één met alleen druppelirrigatie, één met alleen korrels en één zonder druppelirrigatie en korrels.

De korrels en druppelirrigatie worden al twee jaar door LambWeston in Engeland toegepast, vertelt LambWeston-agronoom Arjen de Vrieze. Daar is gebleken dat een droogtegevoelig ras als Innovator tot 5 procent meer opbrengst kan halen bij gebruik van de korrels en druppelirrigatie. Reden voor LambWeston te onderzoeken of het gebruik van de korrels ook in Nederland effectief zijn.

Met de druppelirrigatie wil Lamb Weston onderzoek doen  naar opbrengst optimalisatie met zo efficiënt mogelijke inzet van water.

De Zeba-korrels kunnen in vochtige perioden tot 500 keer hun eigen volume aan vocht binden en in droge perioden weer langzaam afgeven. Het spul kost afhankelijk van de dosering €100 tot €150 per hectare. Druppelirrigatie aanleggen kost €300 tot €500 per hectare.

De korrels renderen al als het een meeropbrengst geeft van 1,5 ton, uitgaande van een aardappelprijs van €10 per 100 kilo. Druppelirrigatie rendeert dan bij meeropbrengsten vanaf 3 tot 5 ton per hectare. Eind dit jaar worden de resultaten bekend.

Laatste reacties

  • Annebel

    Ik ben benieuwd naar de druppelirrigatie, we krijgen steeds extremere seizoenen en wat ik zag geeft dit verbazende resultaten.

  • ed12345

    Het is nogal wat tot 500 x het Eigen volume op nemen misschien helpt het ook in een natte periode tegen het overtollige water en zodoende ook de grondstructuur beschermt ,maar wel een feit dat boeren zo steeds duurder wordt

Of registreer je om te kunnen reageren.