Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

'Vavi-gegevens nodig voor markttransparantie'

Doetinchem – De organisaties van telers en handelaren vinden het jammer dat de gegevens over de aardappelverwerking straks niet meer openbaar zijn. Ze vinden deze gegevens nodig voor een goede markttransparantie.

Het Hoofdproductschap Akkerbouw (HPA) verzamelt gegevens over de hoeveelheid verwerkte aardappelen. Zodra de productschappen zijn opgeheven gaat de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (Vavi) dat zelf doen, zegt secretaris Hans Leerssen. “Die gegevens zijn alleen voor intern gebruik. De Vavi-leden dekken geen 100 procent van de aardappelverwerking, maar ongeveer 95 procent. En waarom zou de Vavi informatie publiceren over haar eigen leden? We nemen een definitief besluit dit najaar, zodra duidelijk is wat er met de productschappen gebeurt.”

Adrie Bossers, voorzitter van de LTO-werkgroep Consumptieaardappelen, betreurt het als deze informatie niet meer beschikbaar komt. “De producentenorganisatie die LTO en de NAV gaan oprichten, ziet het bevorderen van markttransparantie als één van haar taken. Daar hoort niet alleen prijsinformatie bij, zoals we via Agriprins verzamelen, maar ook gegevens over de aardappelverwerking. We praten met de organisaties van handelaren (NAO) en verwerkers (Vavi) hoe we hier vorm aan kunnen geven.”

Ook bestuurder Keimpe van der Heide van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond vindt informatie over de verwerking nodig voor een goede markttransparantie. “Dat is in het belang van telers. We praten met de hele keten over hoe we de markt- en prijsinformatie beschikbaar kunnen houden.”

De handel blijft wel cijfers publiceren over de export van aardappelen, zegt voorzitter Kees van Arendonk van brancheorganisatie NAO. “Bij de pootgoedexport heeft de NAO een dekking van 100 procent. Bij de export van consumptieaardappelen is dat ongeveer 92 procent. We willen die cijfers blijven publiceren, maar bij de export van consumptieaardappelen geeft dat geen volledig beeld. Markttransparantie hoort bij deze tijd. Daarom is het jammer als de cijfers over de aardappelverwerking niet meer openbaar zouden worden. Maar dat is aan de Vavi om te beslissen.”

Eén reactie

  • schoenmakers1

    de productenorganisaties hebben ook zeker geen 100% dekking in ledental, dus zou het dan ook niet normaal zijn om ook hier geen verplichting op te leggen

Of registreer je om te kunnen reageren.