Akkerbouw

Nieuws 1813 x bekeken

VTA: eenvijfde minder aardappelen

Noordhoek – De hectareopbrengsten bij consumptieaardappelen liggen 19 procent onder het vijfjaarlijks gemiddelde. Ook groeien er minder grove knollen dan gewoonlijk.

De Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) oogstte in de eerste proefrooiing van dit seizoen gemiddeld 38.459 kilo aardappelen per hectare. Dat is 17,4 procent minder dan de 46.536 kilo van vorig jaar rond half augustus. Bovendien zijn de aardappelen fijn. Van de knollen is 45 procent groter dan 50 millimeter. Dat is nog minder dan in het slechte groeiseizoen 2006, toen 60 procent van de knollen in de maat 50-op viel. Vorig jaar was dat 71 procent.

De opbrengsten vallen nog lager uit dan verwacht, zegt Meeuw de Bruijne, voorzitter van de handelscommissie van de VTA. “Het gewas heeft een gigantische achterstand opgelopen. Het is en blijft droog, dus een optimale nagroei hoeven we niet te verwachten. Door het gebrek aan vocht gaan de percelen hard achteruit. Wat betreft opbrengst komen we er bekaaid af.”

Er zijn grote verschillen tussen aardappeltelers in Nederland, zegt De Bruijne. “Hier in het Zuidwesten kunnen we op veel plekken niet beregenen, in andere gebieden wel. Dat gaat zeker verschillen in saldo opleveren. De proefrooiing is door het hele land gedaan en geeft een gemiddelde weer.”

Het scheelt dat het in het buitenland niet veel anders is dan in Nederland, stelt De Bruijne. “In Duitsland en zeker Oost-Europa is het ook super droog. Al met al kan het een spectaculair aardappelseizoen worden.”

In 2006 oogstte de VTA bij de eerste proefrooiing gemiddeld 40.360 kilo per hectare. Uiteindelijk oogstten de akkerbouwers toen de kleinste hoeveelheid aardappelen sinds 1998. Doordat er toen veel doorwas in de aardappelen zat, bleef er netto weinig aardappelen over voor de verwerkers. Daardoor liepen de aardappelprijzen begin 2007 op tot boven 30 euro per 100 kilo.

Zie akker

Of registreer je om te kunnen reageren.