Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Uienprognose paar ton onder gemiddelde

Colijnplaat – De zaaiuienopbrengst wordt kleiner en fijner dan vorig jaar. Dat is de conclusie van Jaap Jonker, verkoopleider bij uienzaadbedrijf De Groot en Slot, op de Uiendag in Colijnsplaat.

“In Zeeland wordt 15 tot 20 procent minder verwacht, in Flevoland ongeveer 15 procent minder en in het Noorden 10 procent minder”, vat hij samen. “In het Zuiden hebben de uien meer last gehad van droogte. De goede opbrengst van vorig jaar wordt in het hele land niet gehaald. Als je dit jaar 55 ton oogst dan heb je het goed gedaan. Dat is altijd nog minder dan het meerjarig gemiddelde van 56 tot 58 ton per hectare.”

De uien langer laten staan om extra tonnen te genereren, heeft volgens Jonker geen zin. “Als het perceel oogstrijp is, of liever nog iets daarvoor, dan moet je hem rooien. De nekken zijn zo dun, daar groeit echt niets meer bij. Beter is het om geen risico’s te lopen en ervoor te zorgen dat je een goed product in de box krijgt. De kwaliteit lijkt nu goed.”

Echt laat is het niet voor de oogst. “Voor oktober alles binnen hebben, is het mooiste. En dat kan nog prima. De prijs is nu ook goed."

Ook Paul Hooijman van DLV Plant zegt: “Gezien de goede prijzen zou ik zeker voor mnder bewaarbare partijen adviseren om te rooien en afland te verkopen. Dat gebeurt ook wel. De opbrengsten zijn lager. Waar vorig jaar 80 tot 90 ton werd geoogst, wordt nu 70 tot 80 ton van het land gehaald.”

Eén reactie

  • biertje

    In het noorden 10 procent minder dan teken ik direkt 25 procent komt eerst

Of registreer je om te kunnen reageren.