Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Syngenta naar rechter om verbod neonicotinoïden

Basel – Syngenta start een gerechtelijke procedure tegen het besluit van de Europese Commissie om thiamethoxam te verbieden. Volgens het chemieconcern heeft de Commissie het besluit slecht onderbouwd.

De Commissie verbiedt per 1 oktober voor een periode van twee jaar drie neonicotinoïden, omdat de Europese voedselautoriteit Efsa stelt dat er een relatie is tussen het gebruik van neonicotinoïden en overmatige bijensterfte. Het gaat om imidacloprid en clothianidin, geproduceerd door Bayer CropScience, en thiamethoxam van Syngenta.

Syngenta stelt dat het besluit onrechtmatig tot stand is gekomen. Bovendien deugt het rapport niet van Efsa, waar het besluit op is gebaseerd. Ook waren niet alle lidstaten het eens met het verbod.

Operationeel directeur van Syngenta John Atkin stelt dat het concern liever geen juridische stappen neemt. “We voelen ons gedwongen. De Commissie legt onterecht een verband tussen het gebruik van thiamethoxam en de achteruitgang van de bijenstand. Het verbod is in strijd met de Europese regelgeving voor gewasbeschermingsmiddelen. Bovendien is het voorzorgsprincipe hier onjuist toegepast.”

Volgens Atkin zijn veel boeren bezorgd over de gevolgen van het verbod voor de gewassen. “Thiamethoxam werkt erg goed en wordt in lage doseringen gebruikt. Wellicht dat de boeren middelen moeten gebruiken die veel minder duurzaam zijn.”

Syngenta denkt dat de overmatige bijensterfte vooral wordt veroorzaakt door ziekten en het verlies aan biodiversiteit. In Nederland heeft het verbod op de neonicotinoïden vooral invloed op de teelt van mais en koolzaad. Het verbod gaat in op 1 oktober. Zaad van gewassen die bijen aantrekkelijk vinden en dat is behandeld met deze stoffen, mag tot 1 december worden gebruikt. Winterkoolzaad dat in de herfst wordt gezaaid, kan dus nog één keer worden behandeld.

Eén reactie

  • koestal

    lastig verhaal

Of registreer je om te kunnen reageren.