Akkerbouw

Nieuws 1082 x bekeken

Suiker Unie verwacht daling suikeropbrengst

Dinteloord – Suiker Unie verwacht een gemiddelde opbrengst van 12,5 ton suiker per hectare bieten. Dat is 6 procent lager dan het vijfjaarlijkse gemiddelde dat op 13,2 ton ligt. En het is 8 procent minder dan vorig jaar toen 13,5 ton suiker per hectare is geproduceerd.

De lagere suikeropbrengst ligt aan het weer. Het zaaien startte begin april, na een koude periode in februari en maart. Dat leidde tot een gemiddelde zaaidatum van 8 april. Dit is enkele dagen later dan het meerjaarlijkse gemiddelde. In vergelijking met 2012 is dat twaalf dagen later.

Het voorjaar was koud en somber. De bieten groeiden trager dan normaal. De temperatuur was in de lente ruim 2 graden lager dan normaal. Voorjaar 2013 hoort tot de koudste voorjaren. Ook viel er plaatselijk veel neerslag, voornamelijk in het Zuiden. In het Noorden was er stuifschade vooral op de klei.

Ook de voorzomer was koud en somber, stelt Suiker Unie. Pas in juli kwam de warmte en werd het droog. De groeipuntsdatum werd bereikt op 25 juni. Dat is tien dagen later dan het tienjaarlijkse gemiddelde. De tijd tussen zaaien en groeipunt was langer dan normaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.