Akkerbouw

Nieuws 1934 x bekeken 7 reactieslaatste update:16 aug 2013

Soja duurder door zorgen over droogte in Iowa

Des Moines – De sojaprijs blijft stijgen op de termijnmarkt in Chicago. Dat komt doordat het droog is in de Amerikaanse staat Iowa, waar de meeste sojabonen worden geteeld in de VS.

De sojaprijs stond lange tijd onder druk door goede groeiomstandigheden. Veel prognoses spraken van een recordoogst en dat drukte de sojaprijs.

Maar de laatste week nemen de zorgen over droogte toe, meldt analistensite Agrimoney. Het is zo droog in Iowa dat de hectareopbrengsten slechts een beetje boven die van 2012 uitkomen. En die waren laag door droogte.

Het ministerie van landbouw (USDA) vindt augustus cruciaal voor de sojabonen in Iowa. Als er niet gauw regen valt krijgen de bonen het erg moeilijk. In het zuidoosten van de VS hebben de sojabonen juist last van wateroverlast.

Het novembercontract, het meest verhandelde sojacontract in Chicago, sloot woensdag op $12,39 (344 euro per ton). In vijf handelsdagen werd het contract 6,7 procent duurder. Donderdag steeg de notering verder.

Laatste reacties

 • agratax2

  Wordt het niet tjd dat de Europese boer eens gaat zoeken naar een soya vervanger?

 • m.en.mh.miedema

  Met een foto van korrelmais??!!??

 • agropak

  Weten ze bij de boerderij veel, kun je nagaan wat voor nivo de redacteur heeft

 • l coumans

  allemaal stemming makerij over een week nieuwe prognose prijs naar beneden

 • verhoefcolby

  Geloof maar wat men schrijft, door het late natte voorjaar was alles 6 weken later en nu al 5 weken geen regen. Dit geld ook voor de mais die aan de kolfzetting toe is.

 • denker123

  Het lijkt meer op speculatie normaal kunnen de super gronden in Iowa genoeg vocht leveren als de start van de soyabonen goed is.Of is de oorzaak de G.M.O.rassen die lijken meer droogte gevoelig te zijn.

 • ed12345

  Je moet dit hele verhaal zien als noodzakelijk nieuws om beweging in de beurs te krijgen.Zonder steeds nieuw nieuws gebeurt er op de beurs weinig Als dit bericht niet herhaalt en verergerd wordt doet de beurs ook niks meer over pakweg een week

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.