Akkerbouw

Nieuws 3068 x bekeken 4 reacties

Prognose Europese graanoogst zakt 6 miljoen ton

Brussel - De Europese graanoogst voor het seizoen 2013/14 wordt ongeveer 6 miljoen ton kleiner dan een maand geleden nog werd verwacht, volgens de prognose van de Europese Commissie.

De eind augustus herziene oogstraming van de Europese Commissie voor het seizoen 2013/14 voorziet in een aanzienlijk lagere netto graanoogst dan bij de prognose van eind juli. Dat meldt het Productschap Akkerbouw. De diensten van de Commissie gaan uit van een netto graanoogst van 298,6 miljoen ton (juli raming: 304,5 miljoen ton). In het seizoen 2012/13 (exclusief Kroatië) was de oogst 275,9 miljoen ton. Voornaamste oorzaak van die negatieve oogstaanpassing is een daling van het areaal ten opzichte van de juliprognose met 700.000 hectare tot 57,9 miljoen hectare (de definitieve gegevens van de “mei telling” zijn nu verwerkt) en een aanpassing van de maisoogstprognose met 5,1 miljoen ton tot 65,8 miljoen ton (het is droog in o.a. Hongarije, Oostenrijk en Slovenië).

De graanbalans van de Europese Commissie voor het seizoen 2013/14 voorziet in een stijging van de eindvoorraad (30 juni 2014) ten opzichte van het vorige boekjaar tot 38,0 miljoen ton. De genoemde hoeveelheid is voldoende voor 7,19 weken Europese graanconsumptie. In de prognose die eind juli werd afgegeven ging de Commissie nog uit van een veel grotere eindvoorraad à 45,6 miljoen ton, goed voor 8,62 weken consumptie. De bijstelling heeft vooral te  maken met de genoemde bijstelling naar beneden van de oogstprognose. Daarnaast blijkt de eindvoorraad per 30 juni jl. zo’n 2 miljoen ton kleiner te zijn geweest dan werd geraamd.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  dus de prijs (onnodig) omlaag gepraat

 • piet v

  onze prijs is een speelbal geworden van enkele 'opbrengst' voorspellers. Als je het niet zeker weet, liever niets zeggen aub

 • jp.bierema

  Het komt ons alleen uit als ze de prijs omhoog praten, toch.

 • henk 60

  hup terug naar boven de 200 euro waar de prijs hoort te zijn. Wij akkerbouwers willen ook wel eens wat te spenderen hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.