Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Prijs brouwgerst daalt snel

Doetinchem – De prijs van brouwgerst daalt hard. Dat komt omdat de oogst van zomergerst meevalt in de EU.

Brouwgerst noteert in het Franse Creil €192,93 per ton. Het is voor het eerst in drie jaar dat telers minder dan 200 euro per ton krijgen. De prijs in Creil zakte in twee weken met 20 euro. Daardoor daalt ook de premie voor brouwgerst bovenop de voergerstprijs. Die ligt nu nog op 18 euro. Twee weken geleden was de premie 37 euro.

Brouwgerst daalt mee met de andere graanprijzen. De hectareopbrengsten, vooral in Noord-Frankrijk, vallen mee. Bovendien oogst de VS straks veel soja en mais. Dat geeft extra druk op de graanprijzen.

Eerder dit jaar waren er zorgen over de beschikbaarheid van brouwgerst. Er was weinig graan uitgewinterd, wat ten koste gaat van het areaal zomergerst. Bovendien was het voorjaar koud en lang en juli was heet en droog. Maar het areaal zomergerst in Groot-Brittannië blijkt te zijn gegroeid naar 922.000 hectare. Dat is 50 procent meer dan vorig jaar. Afgelopen herfst is daar door regen minder wintergraan gezaaid.

Laatste reacties

  • geert150

    zal bier nu ook wel snel goedkoper worden

  • mau

    de brouwers zullen wel denken : 'hop , zo snel mogelijk goedkoper dat gerstenat'

Of registreer je om te kunnen reageren.