Akkerbouw

Nieuws 1810 x bekeken

PCA: vroege aardappelen groeien snel door regen

Kruishoutem – De vroege aardappelen in België hebben de laatste tijd veel kilo’s aangemaakt dankzij de regen. Het ras Sinora groeide in 10 dagen 1.200 kilo per hectare per dag.

Het Belgische onderzoekscentrum PCA voerde 30 juli proefrooiingen uit op acht percelen met het vroege aardappelras Sinora. De gemiddelde opbrengst lag op 37 ton per hectare na 104 groeidagen. Volgens het PCA groeide er in 10 dagen bijna 12 ton bij. Dat is omgerekend 1.200 kilo per hectare per dag. Het instituut schrijft dit toe aan de regen die eind juli viel in België. De opbrengst van Sinora na 104 groeidagen ligt op het vierjaarlijkse gemiddelde.

Ook de grofte is duidelijk toegenomen, blijkt uit de proefrooiingen. Het PCA oogstte gemiddeld 28 ton per hectare in de maat 50-op. Dat is 77 procent van de totale opbrengst.

Het onderwatergewicht van Sinora varieerde van 343 tot 390 gram, met een gemiddelde van 369 gram. Dit is een beperkte toename ten opzichte van de proefrooiing van 10 dagen eerder.

Het PCA constateert dat de kookkwaliteit van Sinora wel sterk is verbeterd. Zes percelen scoren goed of zeer goed. Twee percelen halen net een voldoende voor kookkwaliteit.

Ook de bakkwaliteit is verbeterd. Alle proefpercelen scoren nu een index lager dan 2,5. Dat is zeer goed en veel beter dan tien dagen eerder.

Ook andere rassen schieten omhoog in opbrengsten. Première zit nu op 35 ton per hectare ten opzichte van 32 ton bij de voorlaatste proefrooiing. De rassen Amora en Anosta zitten nu boven de 40 ton per hectare. De opbrengstgegevens van de laatste proefrooiing bij Bintje zijn nog niet bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.