Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Opbrengst suikerbieten iets hoger verwacht

Dinteloord – Suiker Unie stelt de opbrengstprognose van de suikerbietenoogst iets naar boven bij. Dat is het gevolg van de bovengemiddeld zonnige augustusmaand.

De campagne begint op 19 september, een dag later dan vorig jaar. De verwerking wordt rond 10 januari afgesloten. Begin augustus deed Suiker Unie een eerste opbrengstschatting van 12,5 ton suiker per hectare. Dat lag een ton onder vorig jaar en ook ruim onder het vijfjaarlijks gemiddelde van 13,3 ton.

De achterstand heeft alles te maken met het lange koude voorjaar. Na de mooie maand augustus kan Gert Sikken, directeur Agrarische Zaken, echter stellen dat de prognose naar boven wordt bij geschroefd. Begin volgende week worden de exacte gegevens bekend.

Hoewel hier en daar ook droogtestress heeft plaatsgevonden, heeft de zon over het algemeen goed werk verricht. Hierdoor komt de prognose dichterbij het gemiddelde, maar de tijd inhalen is onmogelijk.

De productie wordt dus sowieso kleiner dan vorig jaar, aangezien het areaal ongeveer gelijk is gebleven. Dit leidt tot een campagne van ruim zestien weken, korter dan vorig jaar. De fabrieken gaan draaien op 19 september. Later beginnen om de bieten nog tijd te gunnen om te groeien, is volgens Sikken geen optie. “Dat is economisch gezien geen goede afweging. We hebben te maken met factoren als bewaarkosten en productwaarde. De huidige planning geeft de meeste opbrengst.”

Technisch gezien gaat de campagne hetzelfde verlopen als voorgaande jaren, met uitzondering van het CSV Covas-gebied. Hier worden vanaf dit seizoen alle bieten geladen met een bietenmuis, behalve bij telers met erkende verharde opslagplaatsen; zij komen in aanmerking voor loader-verlading.

Voor wat betreft de groei van suikerbieten wijst Sikken nog op de bladschimmelwaarschuwing. “Vergeet de bieten niet in de zomer. Een gezond blad is noodzakelijk voor de productie.”

Eén reactie

  • johan58

    De 2e meimaand was dit jaar beter dan de eerste, een zoete constatering.

Of registreer je om te kunnen reageren.