Akkerbouw

Nieuws 2243 x bekeken 1 reactie

Opbrengst graan bovengemiddeld

Apeldoorn – De graanoogst wordt afgerond en de opbrengst is bovengemiddeld. Het product is gezond. De afgelopen twee weken is veel graan van het land gehaald.

In het Zuiden is de tarweoogst klaar, in het Midden op een haar na geveld en in het Noorden (80 procent gedorst) wordt naar verwachting volgende week afgerond. De opbrengst is iets boven het gemiddelde. Zo vat Aart den Bakker, manager afzet bij Agrifirm Plant, de voortgang samen. “We ronden in de normale periode van het jaar de oogst af, terwijl we later zijn begonnen. Dat komt door het recente mooie zomerweer. Het graan kwam in grote hoeveelheden tegelijk binnen.”

Het valt Paul Hooijman van DLV Plant op dat vroeg gezaaide wintertarwe een betere opbrengst geeft dan laat gezaaide. “De vroeg gezaaide wintertarwe had een voorsprong. Die percelen gingen eerder groeien en dat heeft geleid tot een heel goede opbrengst. Telers kunnen hun opbrengsten online volgen en er blijken grote delen van percelen te zijn waar de computer een opbrengst van 12 ton aangeeft. Als je de randen en dergelijke eraf trekt, kom je op een netto-opbrengst van gemiddeld 11 ton. Dat is gruwelijk veel. Allemaal percelen die in oktober zijn gezaaid.”

Graan dat later is gezaaid, brengt minder op. “Zo’n 9,5 ton. Maar er zijn ook telers die de 7 ton amper halen, wat echt laag is. Dat zijn enorme verschillen. Door het koude voorjaar zijn deze percelen laat boven gekomen en langzaam gegroeid.”

Dit leidt in Flevoland tot een gemiddelde van 10 ton voor vroeg gezaaide en 9 ton voor later gezaaide percelen, schat Hooijman.

Rien Fieman, hoofd afdeling granen van coöperatie CZAV, zegt dat de graanoogst met de laatste loodjes bezig is. “De opbrengsten vallen gezien de vaak slechte zaaiomstandigheden en koude voorjaar niet tegen. We komen gemiddeld op een normale oogst van 9 tot 9,5 ton uit. Vooral de maand juli heeft veel goed gedaan, toen zijn de korrels gevuld. De oogst duurde in ons gebied wel lang, maar de kwaliteit is goed.”

Eén reactie

  • agro1

    overvloedige oogst van 6 miljoen ton lager, in heel Europa wel te verstaan, alles heel erreg tendentieus. denk dat het goedkomt.

Of registreer je om te kunnen reageren.