Akkerbouw

Nieuws

Nederlandse fritesfabriek Egypte draait nog

Oudenhoorn - De Egyptische fabriek van de Nederlandse patatproducent Farm Frites draait ondanks het geweld in het land nog door.

Dat liet een woordvoerder van Farm Frites, dat zijn hoofdkantoor heeft in het Zuid-Hollandse Oudenhoorn en levert aan veel fastfoodketens, vrijdag weten. De fabriek heeft een capaciteit van 100.000 ton per jaar en ligt circa 70 kilometer van de hoofdstad Caïro. Dat is vooralsnog ,,een wereld van verschil'', aldus de zegsman.

Farm Frites, dat vanuit Egypte patat verkoopt aan onder meer McDonalds en Kentucky Fried Chicken in het Midden-Oosten en Noord-Amerika, heeft wel enkele maatregelen getroffen om de werktijden aan te passen aan de avondklok die in het land is ingesteld. Bij de fabriek en in de eigen aardappelteelt van het bedrijf werken 350 tot 400 mensen en de sfeer is goed. ,,Wij zijn een familiebedrijf; mensen voelen zich met elkaar verbonden en we weten de politieke issues van de werkvloer te houden.''

De onderneming heeft fabrieken in verscheidene delen van de wereld en produceert 500.000 ton friet per jaar. Mochten er toch problemen ontstaan in Egypte, kunnen andere fabrieken van Farm Frites, onder meer in Polen en Argentinië, de productie overnemen, zei de woordvoerder.

Nu al stuit de firma wel op het feit dat de havens in Egypte stil liggen. Dat is het belangrijkste kanaal voor de export van producten uit het land. Omdat er via de havens ook veel wordt ingevoerd, verwacht de zegsman dat "de noodzaak voor het weer snel in werking stellen van de havens'' groot is.

Of registreer je om te kunnen reageren.