Akkerbouw

Nieuws 2258 x bekeken 1 reactie

Minder aardappel en ui, meer graan

Emmeloord – Nu de pootgoed- en uienoogst op gang komt en de graanoogst wordt afgerond kan worden vastgesteld dat de graanproductie groter is en de aardappelen en uien minder opbrengen dan vorig jaar.

 

Aardappelhandelshuis Agrico verwacht dat de pootgoedoogst door het koude voorjaar 10 tot 15 procent lager uitvalt dan het bijzonder goede voorgaande jaar, maar ook onder het meerjarig gemiddelde duikt.

Jan van Hoogen, algemeen directeur van Agrico, zegt dat 15 procent van het pootgoed is gerooid. “Dat is niet veel. Het is een moeilijk en laat seizoen.”

Normaal gesproken heeft de pootgoedsector al zeker 40 procent gerooid, zegt Van Hoogen. Wat hem betreft gaan telers, die in verband met bacterieziek wachten tot de oude moederknollen zijn weggerot, volop aan de slag. “Het pootgoed moet uit de grond. Je kunt wel wachten tot je een ons weegt, maar het gaat ook weer een keer regenen. Dat risico wil je niet lopen.”

Vroeg gepote percelen staan er het beste voor, ziet Paul Hooijman van DLV Plant, maar door de bank genomen is de opbrengst ondermaats. “Waar normaal 40 ton wordt geoogst is dat nu 30 tot 35 ton. De consumptieaardappeloogst lijkt een kwart lager te worden dan vorig jaar. Dat geldt voor het pootgoed ook.”

De teelt van de meeste akkerbouwgewassen is zo’n twee weken vertraagd door het koude voorjaar.

Eén reactie

  • jk.

    Prijs = hoog

Of registreer je om te kunnen reageren.