Akkerbouw

Nieuws 753 x bekeken

‘Meer toezicht nodig op transgene gewassen’

Washington - De Amerikaanse overheid moet meer toezicht houden op veldproeven met transgene gewassen. Dat moet vermenging van genetisch gemodificeerde planten met gangbare gewassen voorkomen. Dat vindt een groep van meer dan 150 bedrijven en organisaties in de VS, meldt persbureau Reuters.

De groep bestaat uit organisaties van telers en voedingsmiddelenbedrijven. Ze doen hun oproep aan het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). In april werd in een tarweperceel in de staat Oregon transgene tarweplanten ontdekt, die zijn ontwikkeld door Monsanto. Dat leidde tot klachten van landen die tarwe importeren uit de VS, zoals Japan en Zuid-Korea.

Volgens de groep is het toezicht op veldproeven met transgene gewassen erg gebrekkig. Daardoor nemen onderzoekers geen maatregelen om verspreiding van transgene planten te voorkomen. Een vertegenwoordiging van de groep had een gesprek met landbouwminister Tom Vilsack. Een woordvoerder van het USDA noemt die ontmoeting “productief”. Het USDA zegt zevenhonderd inspecties per jaar te doen. In 2007 waren dat er nog vijfhonderd.

Monsanto zegt niet te weten hoe de transgene tarwe in het gangbare perceel is gekomen. Het USDA verzekert de tarwe-afnemers dat het een incident betreft. Een aantal tarwetelers heeft een aanklacht ingediend tegen Monsanto.

Of registreer je om te kunnen reageren.