Akkerbouw

Nieuws 1750 x bekeken

Lagere opbrengst pootgoed

Emmeloord – De pootaardappelen geven weinig knollen en de knollen zijn grover dan normaal. Handelshuis Agrico verwacht geen topopbrengst.

De oogst is mondjesmaat gestart, zegt directeur Jan van Hoogen van Agrico. “Door het koude voorjaar loopt het gewas twee weken achter. De loofdoding was daardoor laat dit jaar.”

Vorig jaar realiseerden de telers hoge hectareopbrengsten. Dat verwacht Van Hoogen dit jaar niet. “De eerste indruk is een lager knolaantal en een grovere maat. Tijdens de hete dagen stond de groei stil. De weersvooruitzichten voorspellen geen regen. Veel percelen slijten hard.”

Toch verwacht Van Hoogen dat voldoende pootgoed beschikbaar komt. “Het areaal is groot genoeg. En er is minder pootgoed afgekeurd of in klasse verlaagd.”

Volgens de keuringsdienst NAK is 12,2 procent van het areaal tijdens de veldkeuring in klasse verlaagd en 1,5 procent afgekeurd. Dat was vorig jaar respectievelijk 19,5 en 3,1 procent.

Ook andere landen hebben last van lagere hectareopbrengsten. Van Hoogen: “In Engeland is het kurkdroog. Net als in Zuid-Duitsland, terwijl daar begin juni nog overstromingen waren door alle regen. Alleen Frankrijk oogst meer pootgoed dan vorig jaar. Maar dat land oogstte vorig jaar slecht.”

Van Hoogen vindt het nog te vroeg om een inschatting te maken van het verkoopseizoen. "De situatie in Syrië en Egypte geeft onzekerheid in de afzetmarkt. Ik verwacht dat dat effect gaat hebben op de export overzee. Die komt in november op gang. Daar staat tegenover dat de telers van tafelaardappelen in Zuid-Europa een goed seizoen hebben. Ze hebben geld om te investeren in pootgoed.”

De Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) publiceerde deze week de resultaten van de eerste proefrooiing van consumptieaardappelen. De hectareopbrengst ligt 19 procent onder het vijfjaarlijks gemiddelde. Ook andere landen produceren minder. Dat kan leiden tot hogere prijzen voor consumptieaardappelen. Volgens Van Hoogen ondersteunt dat ook de pootgoedprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.