Akkerbouw

Nieuws 1253 x bekeken

Hoogste prijzen bij pools zonder voorverkoop

Doetinchem - De aardappelpools zonder voorverkoop hebben veel beter gescoord dan de pools met voorverkoop en de bodempools.

Dat blijkt uit het jaarlijkse poolprijzenonderzoek van Weekblad Boerderij. Boerderij vergeleek de netto poolprijzen, dus gecorrigeerd met alle vergoedingen en kosten, zoals tarra-, weeg- en contributiekosten van alle aardappelpools in Nederland. De deelnemende pools zijn APF Holland, Aviko Potato, Nedato, Schaap Holland, Eriva en nieuwkomers  Flevopool en Agro-Dyn Weuthen.

Gekeken is naar de rassen Innovator en Agria. Voor Agria’s betaalde Schaap Holland het meest, €28,18 per 100 kilo in week 13, gevolgd door Agro-Dyn Weuthen en Eriva die respectievelijk €26,41 en €26,35 betaalden. De Nedato- met voorverkoop garantiepool eindigde onderaan met een netto poolprijs van €18,24.

Voor Innovator is AgroDyn-Weuten de beste betaler met €26,81 per 100 kilo in week 13, gevolgd door Aviko Potato en Schaap Holland met respectievelijk €26,24 en €25,57 per 100 kilo. Ook bij Innovator realiseerde de Nedato met voorverkoop-garantiepool de laagste prijs met € 18,57 per 100 kilo.

Verkoopseizoen 2012-’13 was een jaar met veel volatiliteit. Een combinatie van sentimenten, een kleiner aardappelareaal in de EU-5, gemiddelde opbrengsten en waterschade langs de Noord-Franse tot Nederlandse kust en in het Verenigd Koninkrijk zorgde voor krapte en hoge prijzen.

Niet alle poolbeheerders willen of kunnen hun prijzen en poolvoorwaarden op tafel leggen. Pootgoedhandelshuis HZPC heeft een Innovator-consumptiepool die vanwege een Globedera pallida-besmetting geen pootgoed kunnen telen op deze percelen. Wegens omstandigheden lukte het niet om voor de sluitingsdatum tot een afspraak te komen. HZPC-directeur Gerard Backx meldt een  bruto poolprijs van € 21,42 per 100 kilo voor week 13. Komend jaar wordt de HZPC-pool volledig meegenomen in het Boerderij poolprijzenonderzoek.  ATF Potato Zuidwest maakt in tegenstelling tot vorig jaar haar poolprijs niet openbaar. Boerderij heeft getracht de gegevens bij ATF aangesloten telers te achterhalen, maar dat is niet gelukt.

Het volledige onderzoek staat volgende week in Boerderij Weekblad.

Of registreer je om te kunnen reageren.