Akkerbouw

Nieuws 1475 x bekeken 5 reacties

Hogere cichorei-opbrengst na ziektebestrijding

Bergen op Zoom - Lang gezond houden van het loof van cichorei levert een hogere opbrengst. Dat bleek uit de bladgezondheidsproeven dat het bieteninstituut IRS, in opdracht van de telersvereniging inulinecichorei, de afgelopen jaren uitvoerde.

Gemiddeld over al die jaren bracht een bespuiting met fungiciden 3,6 ton cichorei per hectare meer op. Een cichoreiblad met schimmelaantasting is minder productief. Als het loof gezond is, kan de plant de groeimogelijkheden in de nazomer en herfst beter benutten. Schadelijke bladschimmels in cichorei zijn meeldauw, roest en alternaria. Alleen het fungicide Flint heeft ter bestrijding van meeldauw in cichorei een toelating.

In de proeven lag naast de fungiciden ook de bladmeststof Inca. Dit product op basis van calcium bestreed meeldauw en verhoogde de opbrengst ten opzichte van onbehandelde cichorei wanneer er driemaal met dit middel werd gespoten. Een fungicidenbespuiting leverde echter meer opbrengst op dan de bladmeststof.

Laatste reacties

 • trijnie

  Toch liever mijn witlofsalade met bladmeststof en dan maar een beetje meer betalen.

 • doggen

  Is bladmeststof gezond dan?

 • trijnie

  Doggen,ik ken het middel Inca niet dus dat was wat kort door de bocht, maar ik las op basis van calcium en dit kan geen kwaad.
  Biologische tuinders spuiten ook veel met gesteentemeel, ikzelf ook nog weleens en dat is nog altijd beter dan de bestrijdingsmiddelen die veelal gebruikt worden en waarvan allang is vastgesteld dat met name de mensen die het veelal gebruiken er ziek van worden. Kijk ij het Westland, kanker, miskramen enz., je kunt je er niet voor afsluiten.

 • hakker

  Cichorei is geen witlof, maar wordt industrieel verwerkt.

 • trijnie

  @hakker, wat mag dat dan voor een product zijn en waar wordt het voor gebruikt?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.