Akkerbouw

Nieuws

Grote verschillen regenval in Noorden

Groningen – Op plaatsen in het Oldambt waar felle buien zijn gevallen, heeft de tarwe last van de regen. Verder valt de schade aan het graan mee. De felle buien hebben vooral overlast veroorzaakt in dorpen en steden.

De verschillen in regenval waren erg groot, zegt adviseur Roelf Naber van DLV-Plant. “In mijn werkgebied in de Veenkoloniën varieert het van 10 tot wel 60 millimeter. De gewassen kunnen wel wat water gebruiken. Waar 10 millimeter is gevallen hadden de boeren wel wat meer willen hebben.”

De oogst stagneert door de regen, meldt de Graanbeurs Groningen. Hierdoor is er vraag voor directe levering van graan. Dat is de reden voor de beurscommissie om de tarweprijs met 2 euro te verhogen naar 170 euro per ton. De voergerstprijs gaat van 164 naar 165 euro. Bij koolzaad komt er 5 euro bij op 330 euro.

Toch verwachten analisten geen verdere stijging van de prijzen. Er wordt veel tarwe en mais geoogst en dat houdt druk op de prijzen. Een handelaar meldt dat telers moeite hebben graan te verkopen voor de huidige prijs. “Als je 250 euro gewend bent, dan valt 170 euro niet mee.”

Of registreer je om te kunnen reageren.