Akkerbouw

Nieuws

Groei Belgische Bintjes erg matig

Kruishoutem/Gembloux – Uit proefrooiingen in Vlaanderen en Wallonië op in totaal 32 percelen Bintjes blijkt dat de groei sterk afremt. In veertien dagen tijd is de opbrengst per hectare er krap 6 ton toegenomen, hetgeen geldt als weinig voor de tijd van het groeiseizoen.

Het Vlaams proefcentrum voor de aardappelteelt PCA en de Waalse zusterorganisatie Fiwap melden dat er in de periode van 19 tot en met 21 augustus gemiddeld 36,6 ton Bintjes van 35 mm opw. per hectare konden worden geoogst. Inclusief ondermaat kwam er 39 ton per hectare van de proefvelden. Gemiddeld ging het om aardappelen met 118 groeidagen.

Het percentage grove aardappelen (50 mm opw.) bedroeg 61 procent, waarbij in Wallonië de aardappelen in doorsnee iets grover uitvallen dan in Vlaanderen. Het onderwatergewicht kwam uit op een gemiddelde van 376 gram, maar was erg gevarieerd. Ook hier scoren de Waalse Bintjes iets hoger dan de Vlaamse.

In vergelijking met andere seizoenen is, uitgaande van een vergelijkbaar aantal groeidagen, de opbrengst in België matig en enigszins vergelijkbaar met de oogst van 2010. Destijds was de hectare-opbrengst weliswaar iets groter (41 ton, waarvan 38 ton van 35 mm opw.), maar het onderwatergewicht een stuk minder (358 gram).

Of registreer je om te kunnen reageren.