Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Graanoogst van start

Goes - Met de oogst van de vroegste percelen zomergerst en wintertarwe is de graanoogst in het zuidwesten gestart. Coöperatie CZAV verwacht dat de oogst met enkele dagen goed weer flink door zal zetten, veel percelen moeten echter nog aanrijpen.

De oogst van wintergerst, voorafgaand aan de hoofdoogst is volgens CZAV vrijwel achter de rug. Door de spreiding in zaaien en het grotere areaal zomertarwe wordt er meer spreiding in de oogst verwacht dan voorgaande jaren. Hoewel er toen door de regen ook spreiding optrad. Van de goede percelen wintertarwe verwacht de coöperatie  een goede kwaliteit en opbrengst. Door de hoge temperatuur lijken percelen soms verder rijp dan ze werkelijk zijn. Te vroeg oogsten geeft een moeilijker bewaarbaar product met droogkosten als resultaat.

Door het verlate seizoen komt het einde van de uitrijperiode voor drijfmest snel dichtbij. Diverse instanties pleiten er bij de overheid voor om de termijn voor uitrijden van drijfmest dit jaar op te rekken naar 15 september, CZAV ondersteunt dit.

Laatste reacties

  • ed12345

    Bij ons wordt juist steeds meer vroeg gedorst zo rond de 18 a 19% vocht en dan direct door de graandroger om zoveel mogelijk fusarium te voorkomen

  • Insp.

    Het einde van de uitrijdperiode van mest op bouwland is reeds per 1 augustus ingegaan.

  • rwolting

    Drijfmest op bouwland mag op alle grondsoorten worden aangewend tot 1 september als uiterlijk 31 augustus van hetzelfde jaar een groenbemester wordt geteeld

Of registreer je om te kunnen reageren.