Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Goede opbrengst en kwaliteit eerste tarwe

Apeldoorn/Wemeldinge – De eerst geoogste tarwe heeft een goede opbrengst en kwaliteit. In Flevoland ligt de oogst stil vanwege de regen.

De oogst van tarwe kwam afgelopen weekend goed op gang in Flevoland, zegt Aart den Bakker, manager Plantaardige Afzet bij Agrifirm Plant. “Dat werd onderbroken door onweer. In Flevoland en delen van het Noorden viel 20 tot 25 millimeter regen.”

De vochtgehaltes van de tarwe variëren. Den Bakker: “De vroege rassen werden snel rijp. Daar ligt het vochtgehalte op 13 tot 14 procent. Als de rassen net oogstrijp waren, varieert het van 15 tot 18 procent. Het hectolitergewicht zit tussen 75 en 80 kilogram. Dat duidt op een goed groeiseizoen. Vanuit het Noorden is nog weinig tarwe geleverd.”

Den Bakker ziet bij zomergerst goede opbrengsten. “De eerste indicatie van de eiwitgehaltes geven aan dat de meeste gerst geschikt lijkt voor brouwgerst. De zomergerst is voor zo’n 20 procent van het land.”

In het Zuidwesten kan de oogst meestal wel doorgaan, zegt Rien Fieman, hoofd Granen bij CZAV. “Direct langs de kust is weinig tarwe geoogst. Daar viel in het groeiseizoen meer regen dan landinwaarts.”

De vroeg gezaaide percelen wintertarwe geven redelijke tot goede opbrengsten, zegt Fieman. “Zo’n 9 tot 10 ton per hectare. Het hectolitergewicht is met 78 tot 82 kilo ook goed. Het vochtgehalte zit rond de 15 procent. Er is zo’n 10 procent van de tarwe geoogst.”

Bij de zomergerst liggen de opbrengsten tussen 7 en 7,5 ton per hectare. Fieman: “Dat valt niet altijd mee. Maar het volgerstpercentage is goed en de meeste zomergerst lijkt geschikt als brouwgerst.”

CZAV heeft een nieuwe graanopslag gebouwd in Axel-Sassing. De coöperatie kan daar 1.000 ton graan per uur ontvangen en 38.000 ton graan opslaan, zegt adjunct-directeur Ko Francke. “De oude opslag was gedateerd, vergde veel onderhoud en was inefficiënt. Bovendien willen we de graanopslag concentreren aan diep water. We gaan de regionale opslagplaatsen minder gebruiken. De stortplaatsen blijven.”

Laatste reacties

  • ed12345

    Lees ik het goed langere transport afstanden voor de boer

  • agro1

    nee, de stortplaatsen blijven. alles is toch zolang als het duurt, je kunt de tijd toch niet tegenhouden. dit is geen standpunt, maar gewoon een losse opmerking.

Of registreer je om te kunnen reageren.