Akkerbouw

Nieuws 1522 x bekeken

Geschil EU en Zuid-Afrika over frites

Pretoria – De Europese Unie en Zuid-Afrika hebben een geschil over diepvriesfrites. Zuid-Afrika heeft een importheffing ingesteld. De EU protesteert daar tegen.

De International Trade Administration Commission (Itac), het Zuid-Afrikaanse bureau voor concurrentie, stelde begin deze maand een importheffing in van 61,42 procent op diepvriesfrites. Dat gebeurde nadat de karteldienst een onderzoek had gedaan. Dat was verricht op verzoek van de Zuid-Afrikaanse fritesproducenten McCain en Lamberts Bay Foods en het handelshuis Nature’s Choice. Dat meldt het Zuid-Afrikaanse dagblad Business Day.

De klacht van de Zuid-Afrikaanse sector is dat de Nederlandse en Belgische fritesfabrieken hun producten dumpen in Zuid-Afrika. Ze geven kortingen van 22 tot 51 procent op de prijs die de Zuid-Afrikaanse bedrijven vragen. Volgens het Itac is de import van diepvriesfrites vanuit de EU sinds 2008 bijna verveertienvoudigd. Dat schaadt de Zuid-Afrikaanse sector in hoge mate. Daarom stelde het Itac de importheffing in.

De EU wil overleg met de Zuid-Afrikaanse regering over de importheffing. Karel de Gucht, eurocommissaris voor handel, stelde onlangs op een conferentie over de handelsbetrekkingen met Zuid-Afrika dat Zuid-Afrika een al maar groeiend handelsoverschot heeft voor agrarische producten. De EU heeft de wereldhandelsorganisatie WTO laten weten dat er vragen zijn over de importheffing. Zo is volgens de EU diepgevroren frites in Zuid-Afrika 12 procent in prijs gestegen de laatste jaren en is de binnenlandse productie 15 procent gegroeid. Dus kan volgens Brussel geen sprake zijn van dumping door import. Brussel wil die vragen eerst aan de Itac voorleggen. Volgens Business Day vindt dat overleg in augustus plaats. De EU heeft nog geen klacht ingediend bij de WTO.

Uit gegevens van het Europees bureau voor de statistiek EuroStat blijkt dat de EU-27 in 2008 totaal 1.800 ton diepgevroren aardappelproducten exporteerde naar Zuid-Afrika. In 2012 was dat gegroeid naar 31.000 ton. Daarvan is 67 procent geleverd door Belgische bedrijven, 23 procent door Nederlandse en 8 procent door Britse bedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.