Akkerbouw

Nieuws 1388 x bekeken

Gen tegen schot gevonden

Manhattan - Amerikaanse wetenschappers hebben een gen gevonden, dat tarwe tegen schot beschermt. Het gen verlengt de kiemrust, waardoor korrels van te velde staande tarwe geen spruiten vormen.

Tarwe heeft nog meer eigenschappen die de schotgevoeligheid beperken. De genen die deze eigenschappen reguleren, zijn echter nog niet in kaart gebracht. Overigens is de precieze werking van het onlangs gevonden anti-schot gen ook nog niet bekend.

Onderzoekers van Kansas State University en onderzoeksinstituut USDA-ARS hebben merkers ontwikkeld, waarmee graanveredelaars aan kiemplanten kunnen zien of ze het anti-schot gen hebben. De werkingsduur van dit gen is beperkt. Zodoende zijn korrels van rassen met dit gen bruikbaar als zaaigraan. Wel moeten veredelaars waarschijnlijk voorzichtig zijn met het ‘stapelen’ van kenmerken die de kiemrust verlengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.