Akkerbouw

Nieuws 1202 x bekeken

Franse teelt MON810 onwaarschijnlijk

Parijs – De Franse Raad van State, Conseil d'Etat, heeft het verbod op de transgene mais MON810 nietig verklaard. Volgens de raad is het verbod in strijd met het Europese recht.

Omdat de regering in Parijs direct heeft meegedeeld toch vast te houden aan het moratorium op transgene teelten, verwachten Franse maistelers niet dat ze alsnog MON810 kunnen gaan verbouwen.

MON810 is de enige transgene maissoort die is toegestaan door de Europese Commissie. Verschillende lidstaten van de Europese Unie waaronder Duitsland en Hongarije hebben die mais echter toch in de ban gedaan. Ook in Frankrijk is dat al herhaalde malen gebeurd, waar de Conseil d'Etat na verloop van tijd steeds weer om juridische redenen een streep door haalt. De raad stelt ook dit keer dat geen sprake is van een noodsituatie, de enige reden waarom een lidstaat eenzijdig een verbod kan afkondigen.

''Maar wij houden vast aan het moratorium op het in cultuur brengen van transgene zaden. Het is niet aan de Conseil d'Etat om daarover te beslissen'', verklaarde minister van landbouw Stéphane le Foll echter direct al. Dat betekent dat Franse telers in de praktijk geen MON810 kunnen gebruiken, terwijl dat voor belangrijkste concurrenten als Spanje wel is toegestaan. De federatie van maistelers AGPM vraagt echter wel om een nieuwe risico-analyse 'op basis van wetenschappelijke argumenten'. Corr

Of registreer je om te kunnen reageren.