Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Evenwicht in de suikermarkt voorkomt prijsstijgingen

Brussel - Het Beheerscomité van de Europese Commissie verwacht dat er de komende tijd geen stijging zal zijn van de internationale suikerprijzen. Er zal na het seizoen 2013/14 weliswaar minder suiker overblijven ten opzichte van de eindvoorraad 2012/13, maar er zijn erg grote wereldvoorraden.

De noteringen op de internationale suikermarkt zijn de laatste maand redelijk stabiel. Ze blijven relatief laag ondanks negatieve berichten uit Brazilië, waar de oogstprognose is verlaagd als gevolg van veel neerslag in juni en juli. Omstandigheden in India zijn juist goed. Analisten verwachten daar een suikeroogst van 24,8 miljoen ton, ruim 10 procent hoger dan de oogst van het vorig seizoen. De eigen consumptie van India wordt geraamd op 23 miljoen ton en er zijn voldoende voorraden, zodat India wellicht actief gaat worden op de exportmarkt.

Export van suiker vanuit Brazilië verloopt voorspoedig mede als gevolg van een zwakkere Real.

Opmerkelijk is dat de autoriteiten in de Verenigde Staten 107.000 ton suiker uit de markt hebben gehaald (opgekocht) om zodoende de prijs te ondersteunen. Een deel van die suiker zal worden verwerkt tot ethanol.

De suikeruitvoer van Guatemala naar Peru ligt stil nadat Peru medio 2012 de invoerheffingen fors heeft verhoogd. De autoriteiten van Guatemala hebben deze vermeend ongeoorloofde handelswijze voorgelegd aan WTO in Genève die gevraagd is om een uitspraak. Guatemala kent een aanzienlijk suikeroverschot en exporteert veel naar landen als China, Zuid-Korea en Chili.

Eén reactie

  • haverboer1

    en maar de prijs naar beneden praten

Of registreer je om te kunnen reageren.