Akkerbouw

Nieuws 7515 x bekeken 14 reacties

Europees graan is goedkoop

Brussel - Europees graan is goedkoop. Dat concludeert het Productschap Akkerbouw uit de export- en importgegevens van graan. Volgens het productschap exporteerde de EU van 1 juli tot en met 20 augustus 5,69 miljoen ton graan. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de 3,02 miljoen die vorig jaar in dezelfde periode naar derde landen is verscheept. De import van graan halveerde van 1,64 miljoen ton vorig seizoen naar 815.732 ton dit seizoen tot en met 20 augustus.

Het toont aan dat Europees graan goedkoop is op de wereldmarkt, concludeert een woordvoerder van het productschap. “De EU oogst dit jaar 26 miljoen ton graan meer dan vorig seizoen. Daar komt bij dat een prijs van 160 euro per ton tarwe niet genoeg is voor de Nederlandse akkerbouwer. Maar voor een Roemeense of Bulgaarse teler is dit een mooie prijs. Die willen daar wel voor leveren.”

De lage Europese prijzen tonen volgens de woordvoerder aan dat de graanmarkt een wereldmarkt is geworden. “Als de wereld veel graan oogst, drukt dat de Europese prijzen. De komende maanden wordt van belang wat gebeurt met de mais en soja in de VS. En hoeveel de Chinezen gaan importeren.”

Vooral de export van tarwe floreert. Die steeg met 124 procent van 1,44 miljoen ton vorig seizoen naar 3,23 miljoen ton dit seizoen tot en met 20 augustus. De import van tarwe zakte met 82 procent naar 149.203 ton. De export van gerst steeg met 65 procent naar 1,98 miljoen ton.

Opvallend is dat de EU minder tarwemeel exporteert. Die export halveerde naar 61.793 ton. De woordvoerder van het productschap schrijft dat toe aan de subsidie die de Turkse overheid geeft op het verwerken van tarwe tot meel. “Dat doet de overheid om brood goedkoop te houden. Door die subsidie is de Turkse productie sterk uitgebreid en verdringen ze Europese meelfabrikanten van de wereldmarkt. De Europese Commissie heeft hier al eens tegen geprotesteerd, maar de relatie met Turkije is niet zo hartelijk.”

Laatste reacties

 • francois xavier

  binnenkort zal de broodprijs dus ook zakken !!!

 • bartdereu

  Je zou het niet zeggen als je voer moet gaan kopen

 • drientje

  De voerproducenten hebben onderhand 2 à 3 euro per honderd kilo afboekingsverliezen door te rekenen. En dit wordt vrolijk doorberekend naar de klant. En ach, de meeste voerafnemers staan met de rug tegen de muur.
  Over moraal gaan we het maar niet hebben.

 • ronald73

  Om te stellen dat het graan goedkoop is heb ik geen experts van het productschap nodig. Die conclusie kan ik zelf wel opmaken uit de prijzen die handelaren mij bieden.

 • Kobonde

  Dat de voerprijzen nog niet gezakt zijn komt omdat de voerboeren de prijs val niet hebben zien aankomen en al een paar maand zijn afgedekt tegen hogere prijzen.

 • ed12345

  160 euro voor een romeen of bulgaar zou volgens mij toch minstens 190 voor een NL boer moeten zijn zij moeten net als elke boer uiteindelijk het transport naar een verzendhaven betalen.Dan zit de nl boer toch behoorlijk wat gunstiger
  Net even terug gerekend voertarwe in de haven van montreal of Quebec kost altijd nog 206 euro op de beursprijs van gisteren dus

 • agratax2

  Als volgens dit artikel Euro 160 / ton een leuke / goede prijs is voor de Bulgaarse en Roemeense boer en voor de polder boer te weinig, betekent dit volgens mij dar andere akkerbouwproducten daar ook met minder kosten geteeld knnen worden. Dan is er maar 1 conclusie mogelijk, vertrek uit Nederland met je miljoenen en begin daar op nieuw. Het personeel moet je daar straks ook vandaan halen met alle politieke problemen van dien. Draai de boel om en breng het werk naar de mensen en niet de mensen naar het werk. Nederland wil wel we verdienste uit de landbouw, maar niet de vuile handen, gun dan de vuile handen ook het geld.

 • ed12345

  Agratax wel een logische oplossing maar als ik andere bloggers lees wordt je daar als buitenlander minder makkelijk geaccepteerd dan in b.v. noord AmericaOok denk ik dat er vaak de infrastructuur niet is om heel veel andere gewassen te telen maar daar weet jij meer van dan ik je hebt er zelf gewerkt
  Ik weet niet hoe jij er over denkt maar ik vind dat elke keer dat ik 'n beetje in NL rond sjouw de landbouwstreken steeds meer doorsneden , versnippert ,bebouwd of natuurgebied van gemaakt wordt met steeds minder echte grote blokken landbouw dit geld ook voor de ijsselmeerpolders De NL regering toont wel erg weinig respect voor de landbouw ,Het is ze nog geen ministerie waard overal natuurgebieden maken waar het beheer soms op z'n zachts gezegd enige kritiek verdiend Dat alles voor de burger maar hoe de boer er over denkt wordt naar geluisterd maar heeft geen enkele invloed op de de beslissingen

 • The Hulk

  Agrartax , Dikke zever over Oost Europa , de boeren kreunen nog meer dan ooit obder die prijzen reden : kostprijs voor een veld dat haast 80 % kan opbrengen (voor die mensen aldaar een topoogst) dan het gemiddelde in B of NL De kostprijs is zo per opgebrachte kg nog hoger dan in B of NL ! Net mijn mais gaan bekijken heb niettegenstaande het een rampjaar word voor de H maisboer heb ik er die wel 8-10 ton /ha gaat opbrengen kostprijs 900 euro/ha .

 • agratax2

  ed12345. Ik zie Nederland als een groot stadsgebied, waar de boer nog mag zorgen voor het aankleden van de groene ruimte. Hij dit graag voor eigen risico zodat het de gemeenschap geen geld kost. Nederland is eenvoudig te klein voor bulkboeren, hier moet de maatschappij boeren steunen bij het inrichten van de oppenruimte zoals de bevolking dit voor ogen heeft. Doen ze dit niet dan wordt een soort Noord Oost Amerika, grootte steden, veel groen maar geen voedselproductie.
  Wat ik schref over opkrassen is ingegeven door puur rechtlijnig denken. Ik weet dat de infrastructuur nog niet op orde is in het Oosten, maar als er producten en geld zijn komt dat vanzelf, zeker nu deze landen bij de EU horen en Brussel met geld smijt voor de ontwikkleing van de achtergebleven gebieden. Tot slot zij hebben personeel dat geld wil verdienen, zie arbeidsmigratie. Intergratie in hun sociale leven zal het nodige vragen van de Nederlandse boer, maar dat geldt ook in Frankrijk, Canada of Amerika.

 • The Hulk

  Mocht ik nu ook die extra regionale regenvlaag niet hebben gehad dan kon het ook 870 kg zijn geworden/ ha , heb zo een 2 ha waar geen kolf inzit daar kost hij ook 900 euro/ha . dus in vergelijk met B of NL is top-akkerbouwen in Oost Europa nog duurder ,, GEWORDEN ''dan in West Europa . MVG , Patrick Feliers

 • margarietha 30

  de winnaars worden oost europese landen die goedkoop kunnen produceren en weinig doen met regelgeving dat zie je nu ook met de eierprijzen,de boeren hier mochten geen kooi eieren meer produceren en moesten dure stallen bouwen en waar komen nu de goedkope kooieieren vandaan oost Europa en balkan landen.de consument gaat toch voor goedkoop in de supers.lang leve het braafste jongetje van Europa(nederland).

 • ed12345

  agratax in frankrijk is het heel moeilijk om een goed landbouw of veeteelt bedrijf te kopen als buitenlander ,die hebben een systeem ( de Safair als ik het goed schrijf)waarbij de plaatselijke eerste en laatste keuze hebben en die moeten dan ook nog aan veschilende eisen voldoen In Canada en America kan je als emigrant grond kopen ,wat als ik het goed begrepen heb , in de veel oostblok landen niet mogelijk is zonder een partner van dat land te hebben of gewoon geen grond te koop is maar alleen te huur maar huren kan ook gunstig zijn als de mogelijkheden er zijn kun je uitbreiden bij kopen loop je dan al gauw tegen zwaardere lasten aan en de bank zegt ho jochie even een pasje op de plaats, zeker in de begin jaren .Integratie begint met de taal beheersen (het hele fijne er van leer je nooit zoals je moeder taal) en dat is voor ons met
  de slavische talen natuurlijk even moeilijker als b.v. duits en engels of zelfs frans en als je schoolgaande kinderen hebt is dat vaak een goede hulp

 • ed12345

  Agratax graag even jou mening hier over je hebt een groot gedeelte van de oostblok landen gezien

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.