Akkerbouw

Nieuws 1782 x bekeken

Eerste tarwenotering LNCN 162 tot 167 euro

Emmeloord – De landbouwbeurs LNCN start dit seizoen met een notering voor tarwe van 162 tot 167 euro per ton. Dat is de laagste startnotering van de laatste vier jaar.

Vorig jaar noteerde de beurs in Emmeloord voor het eerst op 19 juli met een prijs van 215 tot 230 euro. Toen waren de tarweprijzen de weken daarvoor hard gestegen vanwege droogte in de VS en de landen rond de Zwarte Zee. Nu wordt een grote oogst verwacht van tarwe, gerst en mais op het noordelijk halfrond. Dat drukt de tarweprijs.

De eerste notering van Emmeloord is gebaseerd op levering aan de put. Dus de teler moet de transportkosten nog betalen. Na de tarweoogst noteert LNCN weer af boerderij.

Bij stro is zo weinig gehandeld, dat daar nog geen notering voor is opgesteld. In Flevoland wordt los stro verhandeld rond 55 tot 60 euro per ton. Frans stro wordt aangeboden voor 70 tot 80 euro per ton franco geleverd. Omdat in Frankrijk de tarweoogst stagneert door regen, is de verwachting dat stro wat duurder wordt.

De beurs in Goes noteert al voor de nieuwe oogst. Deze week staat de notering op 165 (voertarwe) tot 170 euro (maaltarwe). Volgens Rien Fieman, hoofd Granen bij coöperatie CZAV is de tarweoogst nog niet begonnen in het zuidwesten. “Dat gaat de komende dagen van start. We zijn benieuwd naar opbrengsten en kwaliteit. Het groeiseizoen was niet optimaal.”

Ook Agrifirm verwacht dat de tarweoogst dit weekeinde start, zegt Aart den Bakker, manager Plantaardige Afzet. “Door de hitte rijpt de tarwe snel af. Wij verwachten vrij goede opbrengsten tarwe die redelijk gezond is. Maar de hitte van de laatste weken heeft wel opbrengst gekost.”

Of registreer je om te kunnen reageren.